0.6 C
Alba Iulia
27 decembrie, 2024

9 cărți pentru un Crăciun luminat

Sărbătoarea Crăciunului se apropie pe nesimțite, așa că nu uita să-și faci o rezervă bună de povești: cărți de dăruit, cărți pentru sufletul tău și pentru momentele tale de bună dispoziție. Oferta e generoasă, ai de unde să alegi. Drept dovadă…

1. Călătoria minții

Autori: Ogi Ogas și Sai Gaddam

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Walter Fotescu

De ce existăm? Cum s-au transformat atomii și moleculele în creaturi conștiente care simt durere,

și compasiune sau care se minunează de propria existență? Ce înseamnă cu adevărat să ai minte, să gândești? Până acum, știința a oferit puține răspunsuri la aceste întrebări existențiale. Călătoria minții este prima carte care oferă o expunere unificată a minții și care explică în ce fel conștiința, limbajul, identitatea personală și civilizația au apărut treptat din haos. Călătoria începe cu trei miliarde de ani în urmă, odată cu apariția celei mai simple minți posibile din univers, și ajunge, trecând prin forme de viață tot mai complexe, la conștiința noastră și la supermintea manifestată la nivelul civilizației globale. Accesibilă și antrenantă, cartea lui Ogi Ogas și Sai Gaddam este o remarcabilă explorare a evoluției minții, care ne dă ocazia de a înțelege în profunzime complexitatea și unicitatea inteligenței noastre.

2. Zorii creștinismului

Autor: Robert Knapp

Traducere: Sergiu-Adrian Adam

Din Antichitatea greco-romană au ajuns până la noi mai cu seamă mărturiile oamenilor politici, generalilor sau oratorilor – elitele acelor vremuri. O perspectivă inevitabil subiectivă, limitată și părtinitoare. Istoria primelor generații creștine a fost însă făcută într-o măsură însemnată de oamenii simpli și lipsiți de învățătură. Dincolo de actele oficiale, de scrisorile înalților funcționari ai imperiului, de istoriile scrise de cărturari, povestea creștinismului primar se țese și din aceste glasuri, care ne deschid ferestre spre realitatea cotidiană cea mai concretă. Zorii creștinismului valorifică tocmai aceste surse și ne proiectează în viața de zi cu zi a oamenilor de rând. În lupta cu greutățile zilnice, căutând înfrigurați orice ajutor, ei își pun credința în forțele supranaturalului, în ajutorul divin sau în minuni, și, dintre zeii și religiile aflați în concurență în spațiul Mediteranei Răsăritene, îi vor alege pe aceia care le oferă cel mai mult.

Clasicistul Robert Knapp reconstituie fascinanta istorie a nașterii și răspândirii creștinismului în primele două secole pornind de jos în sus, de la mărturiile celor care au așezat temelia noii religii.

3. Lampa

Autor: Ion D. Sîrbu

Editura: Polirom, 2024

„Despre mină, sper să scriu o carte, e o LUME; Blaga zicea că Agricultorii (țărani, ciobani), Marinarii și Minerii epuizează un orizont – deci au dreptul la un folclor al lor. Minerii au unul constituit din tăceri, resemnare și o formă de eroism (în fața morții) care nu există nici la marinari. În Petrila, dorm în cimitir nu numai părinții, moșii și strămoșii mei, dorm și toate temele, dramele, eroii din romanele și piesele pe care nu le-am putut scrie, pe care am fost obligat să le uit. Când privesc înapoi această colonie… cu nesfârșite coșuri, absolut egală, geometrică, simt cum colcăia acolo, în sufletele și inimile bărbaților, o nobilă idee socialistă: lupta de clasă sub o formă absolut deloc brutală, ca un fel de vis, ca un fel de ideal, ca un țel în viață. Și peste această speranță politică, a celor mai luminați dintre muncitori, se suprapunea… apa albastră a lecturilor, a viselor, a poveștilor, pe care femeile, mai ales femeile, le întrețineau în mintea copiilor. Era multă murdărie, dar nu pot să neg faptul că de la un capăt până la celălalt al coloniei, dacă treceai, simțeai că la fiecare a treia casă era cineva care citea mult sau cineva care cânta din muzicuță sau cineva care cânta din clarinet sau cineva care cânta la vioară sau cineva care avea o nebunie, un hobby, inventa ceva sau umbla prin păduri sau repara ceasornice sau povestea lucruri care nu există.” (Ion D. Sîrbu)

4. Sticlăreasa

Autoare: Tracy Chevalier

Traducere: Veronica D. Niculescu

În Sticlăreasa, Tracy Chevalier ne invită într-o călătorie prin mai multe epoci, pe măsură ce Veneţia evoluează, păstrându-şi totuşi misterul şi frumuseţea hipnotică. În centrul poveştii se află Orsola Rosso, o sticlăreasă remarcabilă a cărei viaţă şi artă transcend limitele timpului. Prin talentul şi îndârjirea ei, Orsola îşi câştigă un loc într-un domeniu exclusivist, rezervat bărbaţilor, însă lumea fascinantă şi adesea primejdioasă a meşteşugarilor veneţieni aduce cu sine pericole ascunse şi provocări neaşteptate. Povestea Orsolei se desfăşoară pe fundalul unor transformări sociale şi culturale profunde, iar succesul ei atrage atât admiraţie, cât şi rivali înverşunaţi.

Cu măiestrie şi o atenţie delicată la detaliile istorice, Tracy Chevalier conturează în Sticlăreasa un roman captivant despre artă și dragoste. De asemenea, prin destinul Orsolei Rosso, ne oferă o reflecţie asupra frumuseţii ce poate dăinui peste veacuri şi asupra spiritului creator care refuză să se supună limitelor impuse de societate.

5. Omul balcanic

Autor: Cristian Robu-Corcan

Editura: Curtea Veche, 2024

În Omul balcanic este explorată opoziția dintre Orient și Occident prin lentila antropologiei culturale, subliniindu-se complexitatea identitară a Balcanilor așa cum este redată în operele a doi titani literari: Andrić și Kadare.

6. Noul Război Mondial al vechilor orgolii

Autor: Adrian Cioroianu

„Singura dorință pe care am avut-o pentru coperta acestui volum a fost aceea de a găsi o imagine care să lege, subtil, trecutul de viitor – și a rezultat acel cadru în care se văd, iată, un militar și un băiețel. Pentru că textul dintre coperte vorbește despre cum, de-a lungul secolelor și (vedem azi) de-a lungul ultimelor decenii, mereu, în spatele oricărui soldat mai există cineva: un copil care, în virtutea acelorași orgolii, va prelua mâine armele. În rest, rămân convins că, pe câmpul ideilor, conștienți de orgoliile și de obsesiile noastre, schimbând între noi astfel de interpretări despre lumea în care trăim, despre trecutul sau prezentul ei, nimeni nu iese înfrânt (nici măcar cei care se înșală), ci câștigăm cu toții și, mai ales, într-un fel sau altul, în acest conflict al ideilor, cu toții vom cădea prizonieri, în cel mai plăcut și benefic sens al cuvântului. Așadar, m-aș bucura să vă iau prizonieri în paginile ce urmează, dar numai pentru a vă lăsa, la capătul acestui volum, mai liberi decât ați fost vreodată.” – Adrian Cioroianu

7. Caietul interzis

Autoare: Alba de Céspedes

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Gabriela Lungu

O poveste neașteptată despre iubire și curajul de a gândi liber umple paginile acestui jurnal emoționant și provocator, care pune și astăzi sub semnul întrebării viziunea predominantă despre femei în societate și își păstrează intactă relevanța.

Alba de Céspedes explorează, cu o sensibilitate rară, speranțele și dilemele unei femei care își descoperă propria voce într-o lume a compromisului. Publicat pentru prima dată în 1952, Caietul interzis nu e doar portretul marcant al unei vieți de familie din Roma postbelică, ci și o oglindă pentru femeile care vor să-și afirme autenticitatea, dincolo de prejudecățile și constrângerile societății. Valeria Cossati, o soție devotată și mamă, își împlinește nevoia de intimitate și de asumare a identității grație unui caiet negru în care își dezvăluie secretele și frământările. De-a lungul acestei introspecții, se ivesc treptat toate dorințele reprimate și aspirațiile ei. Caietul interzis e o călătorie profundă și sensibilă în adâncurile sufletului feminin.

8. Evanghelia după lumea nouă

Autoare: Maryse Condé

Traducere: Alexandra Cozmolici

În duminica Paştelui, un bebeluş este abandonat în şopronul din spatele casei soţilor Ballandra. Cei doi sunt horticultori pasionaţi de munca lor şi cultivă cei mai frumoşi trandafiri din lume. Pascal, nou-născutul, este superb: are pielea neagră, iar ochii de un cenuşiu verzui ca marea care le înconjoară ţara. Dar de unde vine el? Nu este cumva copilul unui dumnezeu? Aşa spun zvonurile şi o mulţime de semne vor întări această idee de-a lungul existenţei sale. Dar ce trebuie să faci cu viaţa ta dacă eşti cu adevărat fiul unui dumnezeu? Poţi schimba destinul omenirii, îi poţi lua pe oameni de mână ca să le domoleşti ura şi poţi să faci lumea un loc mai bun? De la o călătorie la alta, de la o comunitate la alta, Pascal pleacă în căutarea originilor pentru a înţelege scopul misiunii sale. Ce va revela această Evanghelie după Lumea Nouă despre natura umanităţii şi locul divinităţii? Dincolo de frumuseţea, vioiciunea, umorul şi forţa romanului, cartea lui Maryse Condé vorbeşte despre inegalitate, rasism, condiţia femeii, libertate. Un roman care duce cu gândul la Evanghelia după Isus Cristos de José Saramago, memoriei căruia îi este dedicat.

Roman finalist la International Booker Prize 2023.

9. Plutarh, vorbele de duh ale spartanilor

Traducere din greacă veche, studiu introductiv și note: Liviu Mihai Iancu

Ilustraţii: Mihail Coşuleţu

„Oameni liberi și mândri, războinici neînfricați, cetățeni disciplinați, judecători aspri, păstrători statornici ai obiceiurilor, iubitori de simplitate și disprețuitori ai luxului, aceștia sunt spartanii care au condus apărarea Eladei împotriva oștilor fără număr ale perșilor, au răpus imperiul maritim al Atenei și au sfidat mașina de război a lui Filip și Alexandru ai Macedoniei. Ori măcar așa arată imaginea construită de admiratorii contemporani lor, printre care Platon și Xenofon, perpetuată de Plutarh prin consemnarea vorbelor de duh ale unor spartani faimoși, ca Licurg, Cleomene, Leonida și soția sa, Gorgo, Agesilaos și Lysandros, dar și ale unor laconieni și laconiene de rând. Se strecoară însă și mărturii ale unei Sparte mai puțin eroice, umanizate, cu bune și cu rele, în orice caz originală, o cetate unică în istoria Antichității.” – Liviu Mihai Iancu

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/carte/carti-craciun-regrete-compasiune-984986.html

Ultimă oră

Același autor