0.7 C
Alba Iulia
30 decembrie, 2024

Analiză FT: Cum America First va transforma lumea în 2025. Cinci scenarii posibile

Inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă va avea loc pe 20 ianuarie 2025, în aceeaşi zi cu deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos.

Financial Times prezintă o analiză despre cum retorica lui Trump, „America First”, ar putea schimba lumea în 2025.

Timp de trei decenii, marile puteri ale lumii au îmbrăţişat în general viziunea mondială de la Davos – un simbol al globalizării conduse de elite.

Cu toate acestea, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă la începutul anului 2025 ar putea să transforme întreaga lume, întrucât în moduri diferite, SUA, China şi Rusia au devenit puteri revizioniste care doresc o schimbare radicală a ordinii mondiale actuale, arată o amplă analiză realizată de publicaţia

Nu este ceva nou faptul că Rusia şi China cer schimbări în ordinea mondială. Rusia este o fostă superputere care se străduieşte să îşi reconstruiască influenţa pierdută. China este o superputere în ascensiune care doreşte ca lumea să se adapteze ambiţiilor sale.

Pe de altă parte, SUA sunt încă cea mai puternică ţară din lume şi cea mai mare economie a lumii. Dacă SUA doresc cu adevărat să îşi regândească în mod fundamental angajamentele internaţionale, atunci întreaga lume va trebui să se adapteze. John Ikenberry, un important teoretician al relaţiilor internaţionale, a afirmat că „un stat revizionist a intrat în scenă pentru a contesta ordinea internaţională liberală … este vorba de Statele Unite. Este Trump în Biroul Oval, inima lumii libere”.

În opinia acestuia, Trump este pe punctul de a contesta „aproape fiecare element al ordinii internaţionale liberale – comerţul, alianţele, migraţia, multilateralismul, solidaritatea dintre democraţii, drepturile omului”. Ca urmare, în loc să susţină status quo-ul internaţional, SUA sunt pe cale să devină principalul perturbator.

Analiza realizată de FT mai include şi promisiunea făcută de Trump în privinţa impunerii de tarife pentru aliaţii SUA, dar şi punerea sub semnul întrebării a garanţiilor de securitate ale SUA. În plus, analiza mai punctează şi faptul că preşedintele rus Vladimir Putin şi cel chinez Xi Jinping au în vedere anumite cerinţe teritoriale. În cazul Rusiei, aceasta îşi doreşte nu doar revendicarea teritoriilor ocupate temporar ilegal în prezent în Ucraina, dar şi instalarea unui govern-marionetă la Kiev, care să se alinieze intereselor Moscovei.

Ce scenarii sunt aşteptate

Întrucât nu există, momentan, certitudini în privinţa evoluţiei noii ordini mondiale, FT prezintă cinci posibile scenarii.

O nouă înţelegere între marile puteri: Natura tranzacţională a lui Trump, hotărârea sa de a evita războiul şi dispreţul său faţă de aliaţii democratici determină SUA să încheie o nouă înţelegere cu Rusia şi China. SUA acordă tacit Rusiei şi Chinei sfere de influenţă în regiunile lor. Trump forţează încheierea unui acord de pace în Ucraina fără garanţii de securitate. Sancţiunile împotriva Rusiei sunt relaxate. O nouă înţelegere cu Beijingul ar implica relaxarea restricţiilor tehnologice americane şi a tarifelor impuse Chinei, în schimbul achiziţiilor chineze de bunuri americane şi al unor contracte avantajoase în China pentru companii americane precum Tesla. Printre altele, aliaţii SUA din Europa şi Asia ar trebui să se străduiască să îşi asigure propria apărare.

Război accidental: Aliaţii occidentali au un război comercial între ei. Instabilitatea politică se răspândeşte în Europa, odată cu ascensiunea forţelor populiste care simpatizează atât cu Trump, cât şi cu Putin. Printre altele, China, Rusia sau Coreea de Nord – sau o combinaţie a acestor puteri – decid să profite de dezorganizarea occidentală prin lansarea de acţiuni militare în Asia şi Europa. Democraţiile asiatice şi europene ripostează şi, în cele din urmă, SUA este atrasă în conflict, aşa cum s-a întâmplat în cele două războaie mondiale.

Anarhie într-o lume fără lideri: SUA, China, Rusia şi UE evită conflictele directe. Dar politicile „America pe primul loc” ale lui Trump privind comerţul, securitatea şi instituţiile internaţionale creează un vid de leadership. Războaiele comerciale ale lui Trump frânează creşterea economică în întreaga lume. În schimb, conflictele sunt alimentate de puteri regionale concurente care caută avantaje şi resurse. Fluxurile de refugiaţi spre vest cresc. Partidele populiste, care dispreţuiesc democraţia liberală, înfloresc într-o atmosferă de insecuritate socială şi economică.

Globalizarea fără America: SUA se retrag în spatele zidurilor tarifare şi părăsesc Organizaţia Mondială a Comerţului. Preţurile cresc în America, iar bunurile devin din ce în ce mai proaste. De asemenea, Europa îşi deschide piaţa pentru vehiculele electrice şi tehnologiile ecologice chinezeşti, în schimbul instalării de fabrici chinezeşti în UE şi al limitării agresiunii Rusiei împotriva Europei.

America First reuşeşte: Credinţa lui Trump în natura irezistibilă a puterii americane se împlineşte. Investiţiile se îndreaptă spre SUA, crescând avansul Americii în domeniul tehnologiei şi al finanţelor. Europenii şi japonezii îşi măresc considerabil cheltuielile pentru propria apărare, iar acest lucru este suficient pentru a descuraja agresiunea Rusiei şi a Chinei. Prestigiul lui Trump creşte vertiginos în ţară şi în străinătate. Liberalii americani sunt reduşi la tăcere şi unii dintre duşmanii lui Trump sunt închişi.

Realitatea următorilor patru ani va fi probabil un amalgam ciudat de toate scenariile de mai sus, plus alte câteva evoluţii neprevăzute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 11:44

astăzi, 11:40

astăzi, 11:12

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/analiza-ft-cum-america-first-va-transforma-lumea-in-2025-cinci-scenarii-posibile-22625834

Ultimă oră

Același autor