-1.9 C
Alba Iulia
5 ianuarie, 2025

Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu

Anul 2025 se anunţă a fi un an important din punctul de vedere al securităţii şi apărării, în contextul în care cele două războaie – din Ucraina şi din Orientul Mijlociu – par să se apropie de negocieri şi, posibil, de o încheiere a conflictelor, iar schimbările politice care au avut loc în Europa în 2024 ar putea fi clarificate în următorul an.

Potrivit unui raport al

, de la Comisia Europeană se aşteaptă, anul viitor, prezentarea Cartei Albe pentru apărare, care ar trebui să fie un „efort spre o abordarea coordonată şi integrată a securităţii europene”, scrie Armida van Rij. Deşi NATO stă cu ochii pe eforturile UE în acest domeniu, statele membre ale Uniunii trebuie să coopereze mai mult pentru crearea unei baze industriale europene în domeniul apărării, mai ales că realegerea lui Donald Trump pentru Casa Albă ar putea schimba arhitectura de securitate în Europa. Mai mult decât atât, accent se va pune şi pe securitatea economică a UE, astfel că este posibil ca organizaţia să ia măsuri de protejare a statelor membre de impactul tensiunilor SUA China în economie, care par să fie la orizont.

Joyce Hakmeh crede că pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi din Africa şi al realegerii lui Trump ca preşedinte al SUA, Marea Britanie, UE şi NATO se vor confrunta cu un test esenţial al capacităţii lor de a întării colaborarea şi de a se adapta unui mediu de securitate din ce în ce mai ostil. Pentru NATO, principala provocare va fi menţinerea coeziunii alianţei în contextul schimbărilor din politica externă a SUA şi diviziunile interne între statele membre NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina . Anul viitor, UE va trebui să pună mai multă presiune pe statele membre pentru a creşte pregătirea militară şi civilă , pentru a creşte nivelul de competitivitate şi pentru a-şi întări industria militară.

Tot în 2025, Marea Britanie ar putea avea un rol mai important în NATO şi ar putea căuta să semneze un pact UK-UE pentru a reîntări alianţa cu organizaţia din care a ales să iasă.

Conflictele din Orientul Mijlociu nu se vor afla, cel mai probabil, pe agenda importantă a Statelor Unite ale Americii sau, mai bine zis, a preşedintelui Donald Trump. Cu toate acestea, Administraţia Trump se va concentra pe Israel şi Iran, chiar dacă se aşteaptă ca Trump să-i ceară lui Netanyahu să reducă operaţiunile militare în Gaza şi Liban, în contextul acordului de încetare a focului stabilit cu libanezii. Trump ar putea şi să pună presiune pe Israel spre stabilirea unui acord de încetare a focului în Gaza, mai scriu experţii Chatham House, care susţin că liderului american i-ar plăcea să poată „revendica” pacea adusă în regiune.

De asemenea, este posibil ca SUA să redeschidă discuţia cu Arabia Saudită faţă de un acord de apărare care să ajute la întărirea integrării regionale de securitate între partenerii americani. Faţă de Iran, se aşteaptă ca Trump să reimpună sancţiuni maxime asupra regimului de la Teheran, similare celor impuse în 2018.

2025 este un an decisiv pentru Ucraina. James Nixey crede că politica occidentală de a ţine Ucraina în război, nu de a o ajuta să câştige, ar putea să aducă această ţară la un pas de înfrângere. Reducerea asistenţei militare, o Rusie puternică pe front şi continuarea absenţei unei conduceri în Occident vor înrăutăţi situaţia pentru Ucraina, în următorul an. Analistul subliniază că niciun lider, în afara de cei din statele care au graniţă cu Ucraina sau din apropiere, nu au cerut victoria Ucrainei. Liderii occidentali cred că Ucraina nu poate câştiga războiul, iar această idee se va întări în 2025. Nixey spune, însă, că trebuie să ne reamintim că Moscova vrea să „controleze”, nu neapărat teritorii. Revenirea lui Trump la Casa Albă va îngheţa conflictul, nu îl va rezolva, şi va presupune pierderi teritoriale de partea ucraineană, mai crede analistul, care spune că cele mai mari ameninţări la adresa Ucrainei, în următorul an, sunt „oboseala” donatorilor occidentali de arme şi victoria „parţială” a Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, analiştii economici spun că Putin mai poate continua războiul între 12 şi 18 luni, un aspect de care statele occidentale ar putea profita anul viitor.

Nici IA nu stă departe de interesele experţilor în securitate. În 2025, acţiunile privind guvernarea globală a inteligenţei artificiale vor fi în centrul atenţiei, pe măsură ce ţările încearcă să echilibreze nevoia urgentă de cooperare internaţională cu tensiunile geopolitice în continuă creştere.

În februarie, guvernele, companiile tehnologice, oamenii de ştiinţă şi experţii se vor întâlni la Paris pentru a discuta despre cum să se stabilească un IA „de interes public”, la Summitul AI Action. Preşedinţia G7 a Canadei, începând din ianuarie, se aşteaptă să se concentreze pe o abordare comună a tehnologiei emergente, care ar putea supraalimenta eforturile G7 şi OCDE de a promova dezvoltarea sigură şi de încredere a IA. În aprilie, şi Rwanda va găzdui un summit major privind rolul global al Africii în IA.

În Asia, este posibil ca preşedinţia lui Trump să ducă la tensiuni mai mari în special în ceea ce priveşte China (din cauza Taiwanului şi a Mării Chinei de Sud). De asemenea, Kim Jong Un este mai beligerant ca niciodată, spun experţii, mai ales după ce a trimis mii de militari în Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 18:31

astăzi, 18:15

astăzi, 16:45

astăzi, 16:50

astăzi, 14:16

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/urmaresc-expertii-2025-materie-aparare-securitate-carta-alba-aparare-comisiei-europene-golurile-lasate-posibila-schimbare-politica-sua-fata-europa-razboaiele-ucraina-orientul-mijlociu-22628494

Ultimă oră

Același autor