4 C
Alba Iulia
23 ianuarie, 2025

Relația specială dintre Donald Trump și Giorgia Meloni: care e miza pentru Italia și cum poate fi afectată relația Romei cu Bruxellesul

Din articol

O femeie fantastică care cucerește Europa și un apărător puternic și abil al Occidentului – așa se văd unul pe celălalt Donald Trump și Giorgia Meloni, cei doi lideri vestici care construiesc rapid o nouă „relație specială” transatlantică, potrivit

care analizează odul în care premierul italian se poate folosi de această relație în favoarea Romei sau a UE.

Premierul italian Meloni a fost singurul lider european prezent luni la inaugurarea prezidențială a lui Trump, o onoare care a venit la doar două săptămâni după ce a zburat în Florida

și care a propulsat-o în pole position pentru a deveni noul aliat al Washingtonului în Europa.

„Trump a ales-o pentru credibilitate, fiabilitate și pentru stabilitatea guvernului nostru ca interlocutor preferat în UE”, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct de externe italian Edmondo Cirielli, membru al partidului Frații Italiei al lui Meloni. „Acest lucru este util pentru Italia și va fi util și pentru UE”.

Într-adevăr, în teorie, Meloni are multe de câștigat dacă se află în grațiile lui Trump. Italia, membră NATO, are un mare excedent comercial cu Statele Unite și un buget de apărare diminuat, ceea ce o pune pe un curs de coliziune cu noua administrație de la Casa Albă, cu excepția cazului în care poate profita de legăturile sale cu președintele pentru a devia acest lucru.

Dar alinierea prea strânsă cu mercurialul comandant-șef american comportă și potențiale pericole. Meloni a muncit din greu pentru a convinge Bruxelles-ul că este un partener de încredere și și-ar putea submina poziția dacă promovează în mod evident interesele italiene în detrimentul restului blocului de 27 de națiuni.

„Meloni se află de fapt într-o poziție foarte ciudată”, a declarat Francesco Galietti, fondator al firmei de risc politic Policy Sonar.

„Ea speră că urechea lui Trump se va dovedi valoroasă, dar riscă să se izoleze în Europa, neavând în același timp nicio garanție că poate proteja Italia de amenințările cu tarife americane sau de reacțiile adverse pentru cheltuielile de apărare insuficiente.”

În mai puțin de 10 ani, Meloni a trecut de la poziția de lider al unui partid ultranaționalist marginalizat la cea de șef al unuia dintre cele mai stabile guverne din istoria postbelică a Italiei, servind drept punte de legătură între facțiunile de extremă dreapta și conservatoare din Europa.

Alegerea lui Trump, un partener ideologic natural, i-a oferit oportunitatea de a juca un rol similar pe o scenă mult mai mare – una care a văzut apariția unor alianțe personale puternice între lideri precum Margaret Thatcher și Ronald Reagan în anii 1980, care au cimentat ceea ce se numește în general „relația specială” dintre Marea Britanie și America.

„Italia va fi întotdeauna angajată în consolidarea dialogului dintre Statele Unite și Europa, ca un pilon esențial pentru stabilitatea și creșterea comunităților noastre”, a declarat Meloni într-o declarație după ce a aplaudat învestirea lui Trump.

În ciuda îndepărtării lui Meloni de rădăcinile sale de extremă dreapta, unii analiști din Roma care au urmărit ascensiunea sa fulminantă cred că instinctele sale eurosceptice adânc înrădăcinate vor prevala.

„A crede că va face lucrurile în interesul Europei și că va fi vocea din urechea lui Trump este total naiv”, a declarat Nathalie Tocci, director al think-tank-ului italian de relații internaționale Istituto Affari Internazionali (IAI).

„Ea va opta întotdeauna instinctiv pentru interesele naționale mai degrabă decât pentru interesele europene”.

Trump: Meloni este o femeie fantastică

Trump și Meloni s-au copleșit reciproc cu laude de când președintele și-a pecetluit întoarcerea la Casa Albă.

, a spus Trump în timpul vizitei lui Meloni la Mar-a-Lago în această lună. „Ea a luat cu adevărat Europa cu asalt”.

La rândul său, Meloni a insistat că președintele ales al SUA va apăra interesele occidentale și a declarat că abilitățile sale geopolitice l-ar putea forța pe liderul rus Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor pentru a rezolva conflictul din Ucraina.

„Trump are capacitatea de a echilibra diplomația și descurajarea”, a declarat ea după călătoria sa în Florida.

Potențial, Italia are multe de pierdut de pe urma unei președinții Trump, în special din cauza amenințării sale de a inversa deficitul comercial al SUA cu Uniunea Europeană, posibil prin creșterea accizelor.

Statul membru al G7 a înregistrat un excedent comercial de 42,1 miliarde de euro cu Statele Unite în 2023, potrivit biroului de statistică al UE, al doilea cel mai mare din bloc după Germania, ceea ce face Roma deosebit de vulnerabilă la tarife.

Ziarele italiene au scris că Meloni va încerca să se folosească de alianța sa cu Trump pentru a devia creșterile de taxe de la firmele locale, cum ar fi producătorii italieni de alimente. Biroul lui Meloni a refuzat să comenteze astfel de speculații, dar analiștii spun că Italia ar suferi în continuare, chiar dacă Trump și-ar îndrepta furia în altă parte.

„Economia italiană este atât de legată de economia europeană încât gândul că tarifele ar putea penaliza doar Franța sau Germania fără să ne afecteze este o iluzie”, a declarat Arturo Varvelli, director al Consiliului European pentru Relații Externe din Roma.

„Meloni știe acest lucru, așa că, la bine sau la rău, va trebui să reprezinte interesele Europei în fața lui Trump”, a adăugat el.

Un înalt oficial al UE de la Bruxelles, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că nu e încă clar dacă Trump vrea să construiască vreo punte către Europa, cu sau fără Meloni. Un alt oficial a declarat că prietenia lui Meloni cu Trump ar fi valoroasă dacă ea îl poate convinge să rămână alături de Ucraina în războiul acesteia cu Rusia.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind relațiile dintre Trump și Meloni.

Meloni: Elon Musk este un geniu prețios

Meloni este, de asemenea, apropiată de miliardarul Elon Musk, care a apărut ca un personaj cheie în cercul interior al președintelui, iar perechea s-a angajat într-o avalanșă de laude reciproce.

De exemplu, Musk a descris-o pe Meloni ca fiind „o persoană care este chiar mai frumoasă pe dinăuntru decât pe dinafară” la un eveniment formal din New York în septembrie anul trecut, ceea ce a determinat-o pe politiciana italiană să răspundă că antreprenorul este un „geniu prețios”.

Guvernul lui Meloni a intrat în discuții pentru a semna un posibil contract pe cinci ani cu Starlink, furnizorul de internet și comunicații prin satelit parte a imperiului Musk, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Oficialii italieni spun că armata și diplomații națiunii au nevoie de comunicații securizate prin satelit de tipul celor oferite de Starlink și nu pot aștepta până în 2030, când se așteaptă să intre în funcțiune un sistem european rival, IRIS2.

„Guvernul spune că această afacere nu este în detrimentul Europei, dar este clar că, dacă cheltuiești 1,5 miliarde pentru Starlink, nu vei renunța la ea în cinci ani pentru a te alătura IRIS”, a declarat Tocci de la IAI. „Acesta este un exemplu foarte evident al faptului că Meloni pune interesele naționale mai presus de interesele europene.”

Un contract Starlink ar oferi un mic impuls cheltuielilor italiene pentru apărare, dar nici pe departe suficient pentru a satisface Washingtonul.

În timp ce NATO a afirmat că bugetul militar al statelor membre ar trebui să reprezinte 2% din Produsul Intern Brut, Trump a cerut ca acesta să crească la 5%. În Italia, cheltuielile se situează în jurul valorii de 1,5 %, iar datoria uriașă a țării împiedică orice creștere suplimentară.

Galietti, de la Policy Sonar, a declarat că nu crede că Washingtonul va accepta genul de promisiuni vagi pe care Roma le-a oferit în ultimul deceniu pentru a crește cheltuielile. „Nu ne vom respecta promisiunile, iar faptul că suntem doar prietenii lui Trump nu o va ajuta pe Meloni în această privință”.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/relatia-speciala-dintre-donald-trump-si-giorgia-meloni-care-e-miza-pentru-italia-si-cum-poate-fi-afectata-relatia-romei-cu-bruxellesul-3091605

Ultimă oră

Același autor