4 C
Alba Iulia
23 ianuarie, 2025

Donald Trump vs „statul paralel”: pe cine se va răzbuna președintele SUA. Poate fi o nouă eră pentru felul în care America este condusă

Din articol

Donald Trump aștepta cu nerăbdare să se întoarcă la Casa Albă și să recâștige puterea cu care să îi pedepsească pe actorii „statului paralel” ce i s-au opus în trecut – și care aproape că l-au trimis după gratii. La doar câteva ore după ce și-a început noul mandat de președinte, campania sa de răzbunare era deja în desfășurare, scrie

Printre primele ținte s-a numărat și John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională a lui Trump care a devenit unul dintre cei mai mari critici ai președintelui american.

Mai întâi, Trump i-a revocat autorizația de securitate. Apoi, președintele l-a lăsat fără echipa de protecție care i-a fost desemnată începând din 2019, după ce

pe Bolton.

„Nu o să avem echipe de protecție pentru diverși oameni pentru restul vieții lor – de ce am face asta? Îl consideram o persoană foarte proastă”, a spus marți Trump. Bolton a spus că este dezamăgit de decizia lui Trump, dar nu și surprins.

Acesta ar putea fi doar începutul, pe măsură ce Trump va încerca tot mai mult să îi pedepsească pe oficialii americani pe care îi consideră adversari. Trump își va îndrepta atenția asupra

, agențiilor de spionaj și celor care reglementează mediul financiar și al afacerilor și chiar și împotriva aparatului de menținere a ordinii publice.

Ar putea fi o nouă eră pentru Statele Unite și pentru felul în care țara este condusă. Recompensele și pedepsele vor fi acordate după cum dorește liderul statului și nu conform vechilor reguli de evaluare a performanței stabilite de instituțiile pentru care lucrează angajații din guvern vizați de Trump.

Vendeta lui Trump „este o mișcare anti-rezistență fără sfârșit”

Pentru Trump este un moment de reabilitare, în timp ce

în primul mandat sau care au contribuit la problemele sale din justiție în 2023.

La doar câteva ore după ce a declarat în discursul său de învestire că „puterea imensă a statului nu va mai fi folosită niciodată ca o armă pentru a persecuta adversarii politici”, Trump a semnat un ordin executiv prin care a autorizat o reevaluare amplă a serviciilor de informații și a altor agenții pentru corectarea „abaterilor din trecut” prin „acțiuni adecvate”.

„Este o mișcare anti-rezistență fără sfârșit”, a spus cercetătorul Yuval Levin de la American Enterprise Institute, referindu-se la ordinul executiv semnat de Trump.

Printr-o altă decizie din seria lungă de

luni noaptea, noul președinte american a revocat autorizația de securitate a 50 de foști oficiali ai serviciilor de informații, susținând că aceștia au participat la campania fostului președinte Joe Biden pentru discreditarea informațiilor apărute despre scandalul în care este implicat fiul său Hunter.

Retorica lui Trump seamănă cu cea a lui

, alesul lui Trump pentru conducerea FBI-ului, care

american. Patel a susținut de mult revocarea autorizațiilor de securitate pentru a eradica „statul paralel”.

Un fost membru al serviciilor de informații americane a spus că această măsură a fost percepută ca o amenințare de agențiile statului. „Este un semn clar că Trump va folosi autorizațiile în scopuri politice, ceea ce îi va face pe oameni reticenți să vorbească deschis.”

Amenințările lui Trump merg mult mai departe de aparatul de securitate al Americii

Trump a lansat un mesaj clar și la adresa

, acolo unde la doar câteva minute după învestirea sa, oficialii au înlăturat un portret al fostului său consilier pe probleme militare, generalul Mark Milley, care mai apoi a devenit un mare critic al lui Trump.

Trump a dat-o afară și pe

, comandantul pazei de coastă a SUA. Un oficial a spus că Fagan se concentra „excesiv” pe „diversitate, echitate și includere” și că a gestionat prost securitatea frontierei.

Planurile lui Trump au în vizor mult mai mult decât aparatul de securitate al Americii. Alte agenții vizate sunt Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare și Comisia Federală pentru Comerț, precum și alte agenții de aplicare a legii precum Departamentul de Justiție.

Aleasa lui Trump pentru postul de procuror general, Pam Bondi, a promis că „investigatorii vor fi investigați” și procurorii „răi” vor fi trimiși în judecată.

Trump a cerut în trecut urmărirea penală a unor adversari politici precum Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților din partea democraților, și fosta vicepreședintă Kamala Harris, pe care a învins-o în alegerile prezidențiale din 2024.

Trump a amenințat că va numi un procuror special care să îl vâneze și pe Joe Biden.

Biden a luat în serios această amenințare – și altele – și a emis

și a unor posibile

, precum generalul Milley și membrii comitetului care a investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, inclusiv republicana

, care de mai mulți ani a devenit principala voce a grupului republican anti-Trump.

Trump a amenințat că va elimina și măsurile de protecție a angajaților pentru zeci de mii de funcționari publici în posturi legate de politică – o decizie care ar face mai simplă concedierea funcționarilor publici care se opun agendei lui Trump.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/donald-trump-vs-statul-paralel-pe-cine-se-va-razbuna-presedintele-sua-poate-fi-o-noua-era-pentru-felul-in-care-america-este-condusa-3091321

Ultimă oră

Același autor