Sursa foto: Hepta
Sandvișul clasic franțuzesc este cunoscut pentru combinația delicioasă de pâine prăjită, brânză topită, șuncă și sos bechamel. Este crocant la exterior și cremos în interior.
Se numește Croque Monsieur, dedrivând din verbul „croquer” (a ronțăi) și „monsieur” (domn). Este un un preparat ușor de consumat. Rețeta a fost creată întâmplător de un bucătar francez. Acesta a lăsat un sandviș cu șuncă și brânză lângă un grătar fierbinte.
Crusta aurie a pâinii prăjite contrastează plăcut cu interiorul moale și cremos, dominat de gustul bogat al brânzei topite și al sosului Bechamel. Nuanțele ușor sărate ale șuncii se combină perfect cu dulceața discretă a pâinii, iar nucșoara din sosul Bechamel adaugă o notă caldă și subtilă.
Se servește alături de o salată verde cu vinegretă de muștar Dijon
Mod de preparare
4 felii de pâine toast
100 g șuncă de calitate
100 g brânză sau cașcaval
50 g unt pentru uns feliile de pâine.
Sos Bechamel:
20 g unt cu peste 80 % grăsime
20 g făină albă
200 ml lapte fierbinte
un praf de nucșoară
sare și piper după gust.
Mai întâi vei prepara sosul Bechamel care necesită un timp scurt de fierbere și un timp de răcire, înainte de a fi folosit. În acest interval de timp poți pregăti ingredientele pentru umplutura sandvișului.
Mai întâi adu laptele la punctul de fierbere, apoi lasă-l deoparte.
Așază o cratiță mică pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și adaugă untul în ea. Lasă-l să se topească apoi adaugă făina și amestecă energic timp de 1 minut, până când obții o pastă ușor aurie.
Toarnă treptat laptele fierbinte, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor.
Continuă să amesteci până când sosul se îngroașă. Adaugă nucșoara, sarea și piperul, apoi lasă sosul să se răcească ușor.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Unge feliile de pâine cu unt doar pe o parte. Așază-le într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, cu partea unsă în sus.
Peste două dintre felii, întinde un strat subțire de sos Bechamel, așa încât să nu curgă pe laterale. Adaugă o felie generoasă de șuncă și presară brânza rasă. Acoperă fiecare sandviș cu câte o felie de pâine așezată cu partea unsă cu unt spre exterior.
Întinde un strat de sos Bechamel pe partea superioară a sandvișurilor și presară restul de brânză rasă. De data aceasta sosul poate să se prelingă și ușor pe laterale.
Pune tava în cuptor și coace sandvișurile Croque Monsieur timp de 10-12 minute, până când brânza devine aurie și ușor crocantă. Opțional, poți folosi funcția grill pentru ultimele 2-3 minute, potrivit
Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/culinar/reteta-sandvis-clasic-frantuzesc-988510.html