11.9 C
Alba Iulia
19 aprilie, 2025

Chinezii văd oportunitatea în taxele lui Trump: „Ne fac mai puternici!”

În timp ce statele din întreaga lume se străduiesc să negocieze concesii, în urma escaladării războiului comercial global declanșat săptămâna trecută de către Donald Trump, China adoptă o strategie diferită.

La numai 48 de ore de la anunțul lui

privind tarifele impuse de către administrația sa, care au afectat întreaga planetă, a doua cea mai mare economie a lumii riposta rapid, anunțând propriile măsuri punitive asupra bunurilor și firmelor americane.

Acum, conducerea de la Beijing trimite un alt mesaj clar: China este pregătită să facă față unui război comercial de durată și să iasă mai puternică din acest conflict.

Mesajul a fost transmis atât publicului chinez, cât și statelor străine, printr-o avalanșă de materiale difuzate de către mass-media de stat, precum și prin intermediul a numeroase declarații guvernamentale formulate la sfârșitul săptămânii trecute, după atacul de anvergură al lui Trump asupra sistemului comercial global.

„Tarifele americane vor avea un impact asupra Chinei, dar nu va cădea cerul pe noi!”, se arată într-un comentariu publicat în „Cotidianul Poporului”, organul de presă al Partidului Comunist Chinez.

„De când SUA au inițiat primul război comercial, în 2017, indiferent de modul în care SUA luptă sau exercită presiuni, am continuat să ne dezvoltăm și să progresăm, demonstrând reziliență. Cu cât suntem supuși unei presiuni mai mari, cu atât devenim mai puternici!”, se mai arată în comentariu, care s-a aflat pe prima pagină a ediției de ieri a ziarului.

Trump anunța, miercurea trecută, un tarif suplimentar de 34% pentru toate produsele chinezești importate în SUA, ceea ce va duce taxele pentru toate importurile Chinei pe teritoriul american la peste 54%, atunci când tarifele existente vor intra în vigoare.

Beijingul avea să riposteze două zile mai târziu cu propriile sale tarife de bază, de 34%, la toate importurile americane, precum și cu alte măsuri, inclusiv controlul exporturilor de minerale de pământuri rare și restricții comerciale asupra anumitor companii americane.

China calificase de mult timp impunerea de noi tarife americane drept o acțiune de „intimidare unilaterală”. Cea mai recentă retorică a conducerii de la Beijing ar putea fi o propagandă menită să calmeze eventualele îngrijorări de acasă și, de asemenea, să proiecteze în restul lumii încredere în gigantul asiatic.

Această reacție sugerează, însă, de asemenea, un posibil calcul strategic al liderului chinez, Xi Jinping, și al colaboratorilor săi de la Beijing, și anume acela că Trump nu folosește tarifele doar ca tactică de negociere, iar perturbarea șocantă a comerțului global are potențialul de a afecta SUA mai mult decât China.

„Mulți omologi din Republica Populară Chineză susțin faptul că America face o greșeală, care îi va submina propria poziție globală.”, a avertizat, pe platforma de socializare X, Ryan Hass, cercetător principal la think tank-ul „Brookings Institution”, cu sediul la Washington.

El a vizitat de curând China, unde s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali, personalități din mediul academic, precum și cu lideri de afaceri.

„Există o întreagă dezbatere pe tema a două scenarii – intrarea planetei într-o perioadă a blocurilor sau într-o tranziție către o eră a globalizării fără SUA. Beijingul pare să prefere acest din urmă scenariu.”, mai scrie Hass, adăugând că „liderii Chinei nu vor accepta să fie percepuți ca fiind pasivi în răspunsul lor la acțiunile SUA”.

Gata de competiție

În timp ce tarifele lui Trump îi vizează, deopotrivă, pe prietenii și pe dușmanii SUA, oficialii chinezi au încercat deja, în ultimele săptămâni, să promoveze China, atât în postura unui lider alternativ și protector al unei economii globalizate, care a sporit prosperitatea țărilor din întreaga lume, cât și în ipostaza unui partener economic stabil și a unui „paradis” al afacerilor.

„În calitate de a doua cea mai mare economie a lumii și a doua cea mai mare piață de consum, China va continua să își deschidă ușile mai larg, indiferent de schimbarea peisajului internațional.”, a declarat, recent, Ministerul de Externe al Chinei.

Cu două zile în urmă, Ling Ji, viceministru în cadrul Ministerului Comerțului din China, a găzduit reprezentanți a 20 de întreprinderi finanțate de SUA, inclusiv „Tesla” și „GE HealthCare”.

Ling a prezentat China drept un loc „ideal, sigur și promițător” pentru investiții, făcând în același timp apel la întreprinderile americane să „fie voci raționale” și să „ia măsuri practice” pentru a menține stabilitatea lanțurilor globale de producție și aprovizionare.

La rândul lor, o serie de experți economici au vorbit în weekend pentru postul de televiziune de stat chinez CCTV, susținând, de asemenea, ideea conform căreia reorganizarea comerțului este o oportunitate pentru Beijing.

„China transmite lumii un mesaj important: nu putem da înapoi sau tolera intimidarea SUA, deoarece toleranța duce în cele din urmă la și mai multă intimidare!”, a afirmat Liu Zhiqin, cercetător principal la „Institutul Chongyang pentru Studii Financiare” din cadrul Universității Renmin, din China, pentru CCTV.

„China și SUA sunt acum rivali direcți în remodelarea ordinii comerciale internaționale.”, a adăugat un alt expert economic, Ju Jiandong, profesor la „People’s Bank of China School of Finance”, de la Universitatea Tsinghua.

„Suntem dispuși să acceptăm provocarea – suntem pregătiți să concurăm cu SUA în redefinirea noului sistem comercial global!”, a mai spus el.

În gura lupului?

Foarte probabil, partenerii comerciali ai Chinei vor primi cu rezerve astfel de mesaje. Toată lumea știe că, deseori, China a folosit accesul la piața sa uriașă ca armă de constrângere a unor țări, în special atunci când a fost vorba despre poziții politice care au provocat nemulțumirea conducerii de la Beijing.

De asemenea, multe țări se vor gândi cu mare atenție dacă nu cumva exporturile chinezești le vor inunda propriile piețe, afectându-le producția internă sau determinând o scădere a prețurilor de consum.

Cu toate acestea, este posibil ca țările să nu aibă de ales decât să încerce consolidarea legăturilor cu China, dacă tarifele americane, care îi afectează atât pe aliații, cât și pe rivalii americanilor, devin noua normalitate.

În ultima lună, Beijingul a purtat discuții economice cu Japonia și Coreea de Sud, care au fost lovite, săptămâna trecută, de tarife de 24% și, respectiv, 25%, precum și cu Uniunea Europeană, sancționată de către Trump cu taxe de 20%.

Multe economii din Asia de Sud-Est – centre de producție esențiale pentru companiile care doresc să se diversifice în detrimentul Chinei – au fost afectate în mod deosebit de războiul tarifar al lui Trump.

Deși puțini sunt dispuși să se certe public cu Casa Albă, regiunea este zguduită de noile măsuri ale actualei administrații de la Washington.

În Singapore, un bastion ultraconectat al liberului schimb, cunoscut pentru faptul că urmează o linie diplomatică prudentă, prim-ministrul Lawrence Wong nu a oferit prea multe detalii în mesajul adresat concetățenilor săi pe tema tarifelor lui Trump.

„Recentul anunț al SUA privind «Ziua Eliberării» nu lasă loc de îndoială. Acesta marchează o schimbare seismică în ordinea globală. Era globalizării bazate pe reguli și a comerțului liber s-a încheiat. Intrăm într-o nouă fază, una mai arbitrară, protecționistă și periculoasă.”, a declarat el.

Obstacole interne

Cu toate acestea, China încă se pregătește pentru impactul tarifelor lui Trump, dar și pentru o potențială escaladare suplimentară a războiului comercial.

Anul trecut, schimburile comerciale dintre SUA și China au totalizat aproximativ o jumătate de trilion de dolari, iar noile tarifele vin în contextul în care China a început să vadă unele semne de vitalitate economică, după ani în care s-a confruntat cu o criză a sectorului imobiliar, cu o datorie publică locală ridicată, precum și cu consecințele restricțiilor draconice impuse de către Beijing pentru combaterea pandemiei de COVID.

Luna trecută, guvernul a anunțat o serie de măsuri de stimulare a consumului intern, anticipând impactul asupra creșterii sale bazate pe exporturi.

Acum, China va „stimula energic consumul intern prin eforturi extraordinare (…) și va introduce o serie de politici de rezervă, după caz”, susține comentariul din „Cotidianul Poporului”.

Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte state, modul în care Partidul Comunist Chinez abordează aceste provocări – și toleranța sa față de neajunsurile economice – nu va fi sancționat absolut deloc de către sondajele de opinie sau de către un electorat ce poate elimina liderii politici de la putere pentru felul în care aceștia gestionează problemele țării.

„Noul tarif de 34% ar putea avea un impact asupra PIB-ului chinez cu cel puțin 0,7 puncte procentuale în acest an.”, au evaluat analiștii de la „Goldman Sachs”, prognozând că factorii de decizie din China „vor accelera semnificativ măsurile de relaxare” pentru a-și atinge obiectivul de creștere, de aproximativ 5%, stabilit luna trecută.

Însă măsurile de ripostă „mai rapide și mai puțin reținute” adoptate de această dată de către China au crescut, de asemenea, riscul unei noi escaladări tarifare de către ambele părți, au mai avertizat analiștii.

Cât de departe poate escalada războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii rămâne, deocamdată, o mare necunoscută, atât administrația de la Washington, cât și guvernul de la Beijing fiind capabile să majoreze încă sancțiunile.

Și, cu cât o fac mai mult, cu atât mai dificil ar putea fi pentru cele mai mari două economii ale lumii să găsească o cale de ieșire.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/externe/china-criza-razboi-comercial-global-trump-994626.html

Ultimă oră

Același autor