16 aprilie 2025, 13:19
Definiţia legală a unei femei are la bază sexul biologic şi nu genul, a tranşat miercuri Curtea Supremă britanică, într-o hotărâre foarte sensibilă care ar putea avea consecinţe importante asupra femeilor transsexuale din Regatul Unit, relatează AFP.
Un litigiu are loc din 2018 între Guvernul scoţain – puternic angajat în favoarea drepturilor transexualilor în ultimii ani – şi Asociaţia feministă „For Women Scotland”.
”Decizia unanimă a acestei Curţi este că cuvântul «femeie» şi «sex» din Legea Egalităţii din 2010 se referă la o femeie biologică şi la un sex biologic”, au stabilit magistraţii celei mai înalte instanţe judiciare britanice în acest litigiu.
Curtea Supremă dă însă asigurări că transsexualii sunt protejaţi de această lege, ”nu doar împotriva discriminării prin intermediul caracterului protejat al schimbării genului, ci şi împotriva discriminării directe, discriminării indirecte şi hărţuirii legate de genul dobândit”.
Decizia a fost primită cu strigăte de bucurie de câteva zeci de activiste ale „For Women Scotland”.
”Tremur (…). Este o mare zi”, declară una dintre ele.
SUSŢINEREA LUI J. K. ROWLING
”Noi credem că drepturile femeilor vor da înapoi, iar azi judecătorii au spus ceea ce noi am gândit mereu: femeile sunt protejate prin sexul biologic”, se felicită codirectoarea grupului, Susan Smith.
”Femeile se pot simţi de-acum în securitate ştiind că serviciile şi spaţiile desemnate femeilor sunt rezervate femeilor”, adaugă ea.
La rândul lor, asociaţiile LGBT+ au anunţat înaintea hotărârii că se tem de faptul că femeile transsexuale nu mai pot avea acces în anumite locuri, de exemplu în centre de găzduire a femeilor.
Este vorba despre un sibiect extrem de dezbinător, care se află la originea unei cerţi între apărători ai drepturolor transsexualilor şi activiste feministe care apreciază că drepturile femeii sunt ameninţate de către unele dintre revendicările acestora.
În centrul dezbaterii s-a aflat interpretarea Legii britanice a Egalităţii (Equality Act) din 2010.
Guvernul scoţian consideră că acest text este clar: dacă o femeie transsexuală a obţinut un certificat de recunoaştere a genului (CRG) în urma tranziţiei, ea este considerată o femeie şi are dreptul la aceleaşi ”protecţii ca cele declarate femeilor la naştere”.
Asociaţia „For Women Scotland” a primit susţinerea autoarei lui „Harry Potter” J.K. Rowling, care locuieşte în Scoţia şi care şi-a multiplicat luările de poziţie în acest subiect, iar din acest motiv a fost acuzată de transfobie.
După o primă victorie în justiţia scoţiană, acţiunile în instanţă ale asociaţiei au fost respinse de două ori în 2023.
ECOU PÂNĂ ÎN SUA
În total, aproximativ 8.500 de persoane au obţinut un certificat GRC în Regatul Unit de la înfiinţarea acestui dispozitiv în 2014, anunţa în noiembrie Guvernul scoţian.
Hotărârea Curţii Supreme ar putea avea un ecou în Statele Unite.
Donald Trump atacă, de când s-a întos la Casa Albă, în ianuarie, transsexualii, pe care vrea să-i dea afară din armată sau să restrângă procedura de tranziţie sub vârsta de 19 ani.
Conservatorii britanici, care au fost înfrânţi în alegerile legislative din vara lui 2024, s-au angajat ca în cazul unei victorii să ”clarifice” legea, pentru ca cuvântul ”sex” să se limiteze la sexul biologic.
Acest subiect a fost deosebit de spionos în Scoţia.
În 2022, Guvernul scoţian a obţinut adoptarea unei legi în vederea facilitării schimbării genului fără aviz medical începând de la vârsta de 16 ani.
Acest text a fost blocat de către Guvernul conservator de la Londra.
În ianuarie 2025, autorităţile scoţiene au fost nevoite să anunţe suspendarea transferului tuturor deţinuţilor transsexuali cu antecedente de violenţă împotriva femeilor către o închisoare pentru femei, după două cazuri care au şocat opinia publică.