17 aprilie 2025, 19:17
Cotidianul „The Washington Post” a dezvăluit că Ed Martin, numit recent procuror pentru districtul Washington D.C., a apărut între 2016 şi 2024 de peste 150 de ori la RT şi Sputnik, două instituţii media finanţate şi conduse de guvernul rus, principale voci ale propagandei Kremlinului, relatează Le Figaro.
„Analiza arhivelor de televiziune sugerează că el a apărut pe RT şi Sputnik de mai multe ori decât pe orice alt canal de cablu important în această perioadă”, a precizat cotidianul american.
Fost avocat şi şef al Partidului Republican în Missouri, Ed Martin, un activist conservator, s-a remarcat prin susţinerea sa neclintită faţă de Donald Trump şi faţă de cei care au luat cu asalt Capitoliul în ianuarie 2021. La acea vreme, el promova linia trumpistă potrivit căreia alegerile prezidenţiale din 2020 au fost afectate de fraude electorale. Democraţii îl acuză pe Ed Martin de încălcarea legii şi a eticii juridice pentru că ameninţă să investigheze sau să urmărească în justiţie congresmeni, protestatari, jurnalişti şi alte persoane pe care le consideră obstacole pentru agenda lui Trump.
Ed Martin pare să fie, de asemenea, o figură cunoscută în Rusia, nu în ultimul rând din cauza poziţiei sale pro-Kremlin. Apariţiile sale la televiziunea rusă sunt problematice, deoarece RT şi Sputnik sunt în vizorul autorităţilor americane.
În 2017, justiţia a calificat RT drept un mijloc de propagandă în serviciul lui Vladimir Putin. În urma invaziei ruseşti din Ucraina, RT America a anunţat că îşi închide reţeaua şi îşi concediază majoritatea angajaţilor. Sputnik este, de asemenea, considerat a fi un mijloc de propagandă rusesc. În noiembrie 2016, arată The Washington Post, instituţia media a propagandei ruse a amplificat informaţii false despre alegerile din SUA pentru a o pune într-o lumină proastă pe Hilary Clinton şi pentru a-l favoriza pe Donald Trump.
LIDERII AMERICANI AU FOST „PROŞTI”
În timpul acestor apariţii în media ruse, Ed Martin a vorbit despre o varietate de subiecte, de la alegerile prezidenţiale americane din 2016 până, mai recent, la războiul din Ucraina. Potrivit The Washington Post, el a declarat că liderii americani au fost „proşti” pentru că au dat bani Ucrainei.
Cu toate acestea, după invazia rusă, el şi-a redus numărul apariţiilor timp de câteva luni, înainte de a le relua la sfârşitul anului 2022, până la numirea sa într-o funcţie în cadrul Convenţiei Naţionale Republicane în aprilie 2024.
Anul trecut, unii analişti de securitate naţională l-au acuzat de „amplificarea propagandei antiamericane pe media ruse”, potrivit The Washington Post.
„Nu există niciun indiciu că Martin a acţionat la ordinele vreunui oficial sau entitate rusă. Mai degrabă, el face parte dintr-un segment de conservatori americani care par să împărtăşească opiniile geopolitice şi obiectivele de politică externă ale Moscovei, adoptând în acelaşi timp o viziune asupra lumii neîncrezătoare faţă de instituţiile şi experţii americani, comparabilă cu dezinformarea răspândită de Kremlin”, nuanţează cotidianul.
Cu aproximativ o lună înainte de invazia rusă în Ucraina, Martin a fost întrebat la RT despre un avertisment al Departamentului de Stat al SUA potrivit căruia RT şi Sputnik erau „elemente esenţiale” ale propagandei şi dezinformării Moscovei. Martin a luat atunci partea acestor media ruseşti împotriva autorităţilor americane, pe care le-a acuzat că „exploatează acest tip de tâmpenii”, după cum îl citează cotidianul. „Giganţii tehnologiei şi marile canale media sunt susţinuţi de guvern şi impun mesajul”, a declarat Martin la 21 ianuarie 2022. Potrivit acestuia, liderii americani „fac bani” şi „îşi sporesc puterea” dorind „război tot timpul”.
CASA ALBĂ APĂRĂ NUMIREA: O ALEGERE „STRĂLUCITĂ”
Deşi a fost propulsat în rolul de procuror al Washingtonului imediat ce Trump a revenit în Biroul Oval, Ed Martin nu a menţionat aceste apariţii la televiziunea rusă luna trecută, în timpul unui chestionar adresat de Comisia judiciară a Senatului, care este responsabilă de monitorizarea tuturor interviurilor cu presa ale candidaţilor la această funcţie. „Prin comparaţie, doar trei dintre cei aproximativ 80 de candidaţi nominalizaţi din 2021 până în 2024 nu au menţionat publicaţiile şi declaraţiile publice în materialele suplimentare ale comisiei”, arată The Washington Post.
În ciuda poziţiilor şi declaraţiilor jenante ale lui Ed Martin pentru administraţia Trump, Casa Albă a apărat numirea sa în funcţia de procuror. Un oficial al Casei Albe a declarat: „Preşedintele Trump a făcut o alegere strălucită selectându-l pe Ed Martin pentru un mandat complet şi permanent ca procuror al Statelor Unite pentru Districtul Columbia. Cu un palmares excepţional, Ed este liderul ideal pentru a restabili legea şi ordinea şi pentru a face capitala naţiunii noastre din nou frumoasă şi sigură”.
În 2017, Ed Martin a pledat pentru o apropiere între Donald Trump şi Vladimir Putin, înainte de prima lor întâlnire la Hamburg, în marja G20. El a declarat pentru RT că se aşteaptă ca Trump să plece cu „o anumită afinitate faţă de Putin”.
Activistul conservator a ţinut acelaşi discurs imediat după invazia din Ucraina, când SUA i-au impus sancţiuni lui Putin. „Trebuia să ne aliem cu puteri nucleare precum Rusia”, a declarat Martin pentru Sputnik în martie 2022, sugerând o oportunitate ratată în primul mandat al lui Trump.