Universitatea Harvard este contrastul perfect pentru trumpism și e de mirare că a reușit să evite atât timp vârtejul MAGA. Cea mai veche universitate a Americii se confruntă însă acum cu o Casă Albă care are tot mai puține limite în calea puterii sale, pe care vrea să o folosească pentru a dărâma pilonii societății elitiste.
Președintele Universității Harvard, Alan Garber, a decis să nu se supună cererilor administrației Trump de a schimba politicile instituției pe care o conduce. El a anunțat că universitatea nu va „renunța la independența sa sau la drepturile sale constituționale”.
O universitate mai obișnuită să producă președinți decât să îi sfideze, Harvard a declanșat astfel una dintre cele mai spectaculoase ciocniri de până acum între președintele Donald Trump și o instituție din rândul mediului academic elitist.
Cei care nu au un pedigree provenit din grupul universităților de marcă își bat deseori joc de „snobismul” celor mai prestigioase instituții de învățământ din țară, ale căror diplome deschid cercuri elitiste interzise majorității americanilor.
Iar atunci când Trump descrie universitari stimați din Cambridge, Massachusetts drept activiști de extremă stânga care promovează politici „woke” privind rasa și genul, el știe exact cui se adresează și ce urmărește.
Milioane de americani sunt de acord cu el, iar sondajele arată o neîncredere crescândă în instituțiile de învățământ superior, în special în rândul republicanilor.
Ținta ofensivei lui Trump asupra celor mai bune facultăți din țară merge însă dincolo de un discurs menit să-i entuziasmeze baza electorală.
Citește pe Antena3.ro
Atacul administrației asupra universităților de top face parte dintr-un efort mai amplu de contestare a centrelor a ceea ce Trump consideră a fi „puterea liberală”, care includ, de asemenea, instanțele, birocrația federală și mass-media.
După ce a restructurat Partidul Republican și Curtea Supremă, Trump speră să își extindă ideologia populistă și în învățământul superior, într-o încercare de a contesta în acest mod toate sistemele care intră în conflict cu crezul său MAGA și de a deplasa astfel țara puternic spre dreapta.
Trump nu se luptă doar cu universitățile de top și cu facultățile din cadrul acestora, care, potrivit sondajelor, sunt de stânga.
Măsurile sale de combatere a imigrației au stârnit o cultură a fricii în campusuri: unii studenți au fost luați de pe străzi de agenții de frontieră, în timp ce altor sute le-au fost anulate vizele pe motiv că opiniile lor sunt dăunătoare intereselor politicii externe americane.
Acest sentiment de represiune amenință să înăbușe atmosfera de dezbatere deschisă care animă o universitate sănătoasă. În plus, amenințările lui Trump de a opri finanțarea școlilor de top pun în pericol cercetarea științifică și medicală de vârf a țării în domeniul bolilor mortale, precum cancerul și Alzheimer.
Antisemitismul – pretextul Casei Albe
Deseori, universitarii sunt acuzați că trăiesc într-o bulă a lor. Acest lucru a devenit evident în decembrie 2023, atunci când Elise Stefanik, membră a Camerei Reprezentanților din partea statului New York, i-a luat la întrebări pe președinții universităților de top în privința protestelor din campusuri.
Potrivit conservatorilor, aceste proteste au degenerat în antisemitism, în urma atacurilor Hamas asupra Israelului. Răspunsurile nuanțate ale universitarilor ar fi putut fi acceptate într-un seminar din campus, dar, în lumea reală, s-au transformat într-o adevărată furtună politică.
Indignarea morală a lui Stefanik, absolventă de Harvard, a contribuit la demisia președintei universității, Claudine Gay. Iar „reprezentațiile” oratorice oferite au transformat-o, de asemenea, într-una dintre stelele cu cea mai rapidă ascensiune în mișcarea MAGA și în conducerea republicană a Camerei Reprezentanților.
Stefanik a condus din nou, marți, tirada de acuzații la adresa Harvard, după ce administrația a înghețat fonduri federale în valoare de 2,2 miliarde de dolari, atunci când universitatea a refuzat solicitările sale.
„Dacă vă uitați la facultate, la cadrele didactice titulare din toate aceste școli, ele sunt atât de departe de valorile americane. Nouăzeci și șapte la sută dintre cadrele didactice se identifică drept democrați, progresiști. Ei susțin aceste idei radicale, de extremă stânga, și predau cu adevărat antiamericanismul!”, a spus Stefanik, la „Fox News”.
Casa Albă a folosit acuzațiile de antisemitism pentru a-și alimenta atât atacul mai larg asupra universităților, cât și campania de deportare în masă.
Administrația Trump a cerut ca Harvard să comisioneze o parte externă pentru a audita mai multe programe, școli și departamente din cadrul universității, pe care le consideră marcate de antecedente grave de antisemitism sau alte forme de prejudecată.
Lista de solicitări ale administrației nu se oprește însă aici. Aceasta a cerut încetarea tuturor programelor de diversitate, echitate și incluziune, inclusiv reducerea puterii facultății, încetarea oricărei angajări bazate pe rasă, religie sau sex, precum și noi măsuri de reprimare a protestelor studențești și a grupurilor și cluburilor studențești, inclusiv a celor care susțin suveranitatea palestiniană – o politică de lungă durată, deși caducă, a guvernului SUA.
De asemenea, Casa Albă a cerut investigații în privința protestelor din campusuri, care au avut loc în urma atacurilor Hamas asupra Israelului.
Lista de solicitări constituie o încercare neobișnuită a unei administrații prezidențiale de a-și exercita discreționar puterea asupra unei universități independente. Confruntarea, care urmează acordului altor universități – inclusiv Columbia – de a ceda în fața unor presiuni similare, va ajunge aproape sigur în instanță.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei și președinte al Harvard, este de părere că universitatea nu ar trebui să se conformeze unui guvern care acționează „dincolo de limitele legii”.
„Universitățile au nevoie de multe reforme, care au venit prea încet, dar acesta nu este un motiv pentru care guvernul să poată suspenda în întregime legea și să inventeze cerințe politice în interes propriu și, apoi, să le impună universităților.”, spune el.
Trump crede că va câștiga oricum
De cealaltă parte, Trump ar putea crede că poate obține un câștig politic, indiferent ce s-ar întâmpla.
Atunci când universitățile cedează, temându-se să nu piardă miliarde de dolari din finanțarea publică, puterea sa este sporită și poate exercita și mai multă presiune.
Atunci când universitățile se apără, îi oferă o luptă pe care el este fericit să o poarte. Iar atunci când democrații îl critică, ei iau partea a ceea ce milioane de americani consideră a fi figurile elitiste ale „establishmentului”, care nu sunt agreate de o mare parte a țării.
Disprețul față de universitățile de top este adânc răspândit în mișcarea MAGA – poate mai ales printre cei care provin din mediul academic elitist, precum Stefanik și vicepreședintele JD Vance, care, deseori, par să încerce să-și ceară iertare în fața bazei lor electorale pentru propriile educații de elită.
Această reacție populistă împotriva instituțiilor din așa-numitul „establishment” se află la baza mișcării MAGA și a conservatorismului de tip „America pe primul loc”, fiind însoțită de convingerea că facultățile liberale sunt responsabile de propagarea unui sistem de convingeri antiamerican.
Spre exemplu, la o Conferință Națională a Conservatorismului, din 2021, Vance, absolvent al Facultății de Drept a Universității Yale, a pledat pentru o campanie împotriva „instituțiilor profund ostile”, adăugând, nici mai mult, nici mai puțin: „Dacă vreunul dintre noi vrea să facă lucrurile pe care vrea să le facă pentru țara noastră și pentru oamenii care trăiesc în ea – trebuie să atacăm onest și agresiv universitățile din această țară!”.
La rândul lui, în campania electorală de anul trecut, Trump a atacat dur universitățile, susținând că sunt pline de „maniaci marxiști”. De altfel, mișcarea președintelui a promovat mult timp suspiciunea față de intelectualismul academic, precum și neîncrederea față de cei cu studii superioare, exacerbată de atacul lui asupra experților în timpul pandemiei Covid-19, în timpul primului mandat la Casa Albă, și care se manifestă acum prin componența neobișnuită a actualului său cabinet.
Această abordare extrem de politizată lasă puține dubii asupra faptului că motivele administrației merg mult dincolo de obiectivul declarat al eradicării antisemitismului din campusurile universitare.
„Este un efort transparent de a schimba ceea ce se predă, ceea ce spunem în clasele noastre, ceea ce îi învățăm pe studenții noștri – cu scopul ca singurele idei exprimate în campusurile universitare să fie lucruri pe care administrația Trump vrea să le audă și vrea să fie spuse.”, este de părere Andrew Manuel Crespo, profesor la Facultatea de Drept a Universității Harvard.
Teamă în campusuri
Tactica agresivă a administrației în materie de imigrație a contribuit, de asemenea, la un climat represiv în mediul universitar, mai ales după reținerea unor studenți implicați în manifestații împotriva Israelului, dar și a unora care nu au participat.
Săptămâna trecută, administrația Trump a obținut un ordin de deportare împotriva lui Mahmoud Khalil, absolvent al Universității Columbia și rezident permanent legal în SUA. Acesta a fost acuzat că ar fi subminat politica americană de combatere a antisemitismului, deși nu au fost prezentate acuzații penale.
Khalil, căsătorit cu o cetățeană americană, este un activist palestinian cunoscut, implicat în protestele la adresa războiului din Gaza.
Într-un alt caz, studenta Rümeysa Öztürk, de la Universitatea Tufts, a fost reținută, luna trecută, de agenți mascați în apropiere de Somerville, Massachusetts. Ea le-a spus judecătorilor federali că a fost arestată neconstituțional și supusă unor condiții „nesanitare, nesigure și inumane”, într-un centru de detenție pentru imigranți din Louisiana.
Guvernul a acuzat-o că ar fi avut activități „în sprijinul Hamas”, dar „Washington Post” a relatat că Departamentul de Stat nu a găsit nicio legătură între ea și terorism sau antisemitism.
În această săptămână, un alt student palestinian de la Columbia, Mohsen Mahdawi, a fost reținut cu cătușe chiar în timpul interviului pentru obținerea cetățeniei, într-un birou de imigrație din Vermont. Avocatul său a declarat că a fost reținut „ca represalii directe pentru activismul său în sprijinul palestinienilor și pentru identitatea sa palestiniană”.
Ranjani Srinivasan, studentă tot la Columbia, a fugit în Canada, după ce a primit un e-mail prin care era anunțată că i-a fost anulată viza și că agenți federali veniseră la ușa sa. Ea le-a spus jurnaliștilor că nu participase la proteste, ci doar fusese prinsă într-un cordon de poliție în apropierea unei manifestații antiisraeliene, în timp ce mergea spre casă.
Avertismente legale și academice
Avocați și activiști pentru drepturi civile atrag atenția că aceste cazuri sunt tipice pentru o administrație care ignoră statul de drept și suprimă libertatea de exprimare.
Sarah Paoletti, profesoară la Universitatea Pennsylvania, avertizează asupra periclitării „procesului echitabil și altor drepturi fundamentale și constituționale”.
„Se instalează o frică uriașă. Și e o frică provocată intenționat. Mulți din această administrație cred în ideea că dacă viața imigranților devine suficient de dificilă, aceștia vor pleca singuri – economisind astfel bani și efort. Asta e logica: «dacă nu te autodeportezi, iată ce te așteaptă»!”, mai spune ea.
Pe termen lung, această vânătoare politică riscă să sufoce esența deschisă și diversă a învățământului superior american, avertizează Jameel Jaffer, directorul executiv al „Knight First Amendment Institute”, de la Universitatea Columbia.
„Oamenii vin din toată lumea să studieze în universitățile americane tocmai pentru că găsesc aici alte perspective, alte experiențe de viață, alte convingeri politice și religioase. Tocmai asta face universitățile americane atât de valoroase”, precizează Jaffer, citat de CNN.
„Dar dacă cetățenii străini sunt intimidați să nu mai vorbească sau să nu mai participe la dezbaterea publică, nu doar ei pierd, ci pierdem toți.”, mai spune el.
Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/externe/trump-universitati-elita-995484.html