19 aprilie 2025, 13:45
Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, este de părere că asocierea Guvernului cu omul de afaceri Dragoş Sprânceană, emisarul trimis în SUA pentru a discuta cu preşedintele Donald Trump în numele României, a fost ”o uriaşă greşeală de politică externă” a premierului Marcel Ciolacu. ”Nu poţi să duci relaţiile internaţionale prin oameni care nu au niciun fel de expertiză în zona asta şi care pot să dea declaraţii flamboaiante, care să pună într-o poziţie foarte proastă statul român”, a reacţionat Nicuşor Dan, care îşi doreşte o vizită oficială la Washington ”pentru a restabili încrederea între noi după alegerile anulate”. De asemenea, în contextul negocierilor dintre SUA şi Rusia, Nicuşor Dan susţine că nu se aşteaptă la o soluţionare rapidă a războiului din Ucraina şi promite că va acorda în continuare sprijin militar Kievului în cazul în care va fi ales preşedinte. Cât despre o vizită la Moscova, Nicuşor Dan exclude acest scenariu.
Insider politic: Dacă ajungeţi preşedinte, mergeţi la o partidă de golf la Mar-a-Lago cu Donald Trump?
Nicuşor Dan:
Dacă ajung preşedinte, îmi doresc să am o vizită oficială la Washington, în calitate de şef de stat, pentru a discuta cu administraţia americană, pentru că sunt multe lucruri de lămurit. În special de restabilit încrederea între noi după alegerile anulate.
Insider politic: Domnul Sprânceană, emisarul lui Marcel Ciolacu, a ajutat România?
Nu cred. Cred că a fost o uriaşă greşeală de politică externă pe care Marcel Ciolacu a făcut-o. Nu poţi să duci relaţiile internaţionale prin oameni care nu au niciun fel de expertiză în zona asta şi care pot să dea declaraţii flamboaiante care să pună într-o poziţie foarte proastă statul român.
Insider politic: L-aţi rechema pe Ambasadorul României în SUA, domnul Muraru?
Trebuie făcut o analiză. Noi suferim foarte mult, din ce am discutat inclusiv în deplasările pe care le-am făcut, noi suferim foarte mult, în special în zona ataşaţilor comerciali. Pentru că oamenii ăştia sunt cei care trebuie să promoveze firmele româneşti, care trebuie să prezinte România favorabil pentru potenţiali investitori străini şi, cu puţine excepţii, activitatea lor este foarte, foarte slabă.
Insider politic: SUA sau Uniunea Europeană?
Şi-şi. Obligatoriu.
Insider politic: Dacă ajungeţi preşedinte, continuaţi să susţineţi militarul Ucraina?
Răspunsul este afirmativ, bineînţeles. Trebuie să o facem în acord cu partenerii noştri europeni – sperăm că şi americani, dar în momentul ăsta e o diferenţă de abordare – cel puţin în acord cu partenerii noştri europeni. Şi securitatea României, şi a Republicii Moldova depind de modul în care se va soluţiona conflictul din Ucraina.
Insider politic: Credeţi că se va soluţiona rapid?
Aş zice că mai degrabă nu. Rusia este aici statul agresor. Adică noi am avut 80 de ani pace şi prosperitate şi Rusia a rupt tot sistemul de securitate internaţional prin această agresiune. Şi ar fi bine ca acest război să termine cât mai bine pentru Ucraina tocmai pentru a descuraja acţiunii viitoare ale Rusiei.
Insider politic: Mergeţi într-o vizită de stat la Moscova dacă ajungeţi preşedinte?
Nu văd de ce. Nu văd de ce, în condiţiile în care Rusia este agresorul care este azi.
Dragoş Sprânceană, om de afaceri de origine română, dar stabilit în SUA, a fost trimis de premierul Marcel Ciolacu ca emisar din partea României pentru a discuta cu Administraţia Trump. Sprânceană este membru al Partidului Republican şi a fost unul dintre sponsorii campaniei lui Donald Trump de anul trecut. După ce a confirmat că este emisarul României în SUA, ca urmare a unei înţelegeri cu premierul Ciolacu, Dragoş Sprânceană a lansat o serie de critici la adresa preşedintelui interimar Ilie Bolojan, pe motiv că este pro-Franţa în disputa pe care UE o are în acest moment cu SUA.
„Exact ce am spus administraţiei americane, i-am spus şi domnului Ciolacu: administraţia americană trebuie să înţeleagă şi să ignore, pentru moment, mesajele României pro-Ucraina şi pro-Franţa, deoarece avem un preşedinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună şi jumătate. Trebuie să aşteptăm să avem un preşedinte nou, o administraţie stabilă în România şi să reluăm legăturile bilaterale – de comunicare, economice, politice şi strategice – după aceste alegeri. Acesta este, din punctul meu de vedere, mesajul cel mai inteligent şi cel mai util pentru România. Şi exact asta face Statele Unite acum, dacă observaţi”, a spus, din SUA, Dragoş Sprânceană. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a refuzat să comenteze alegerea premierului Marcel Ciolacu pentru rolul de emisar al României.
Statele Unite se vor distanţa de eforturile de a intermedia un acord de pace între Rusia şi Ucraina dacă nu vor exista semne clare de progres în curând, a declarat vineri preşedintele american Donald Trump, confirmând declaraţiile făcute, la Paris, de secretarul de stat Marco Rubio, relatează Reuters. „Rapid, vrem să rezolvăm”, a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă. „Acum, dacă, din anumite motive, una dintre cele două părţi îngreunează foarte mult situaţia, vom spune pur şi simplu: ‘Sunteţi proşti, sunteţi nebuni, sunteţi nişte oameni oribili’, şi vom trece mai departe. Dar să sperăm că nu va trebui să facem asta”, a spus preşedintele american.