20 aprilie 2025, 06:32
Mii de oameni au ieşit pe străzile din întreaga Americă sâmbătă pentru a protesta faţă de acţiunile recente ale preşedintelui Donald Trump, relatează BBC.Cunoscute sub denumirea de „50501”, adică „50 de proteste, 50 de state, 1 mişcare”, demonstraţiile au fost organizate pentru a coincide cu aniversarea a 250 de ani de la începutul Războiului de Independenţă al Statelor Unite.
„Hands Off!” 50501 protests against Trump today in Chicago!
— Craig Shimala (@cshimala)
De la Casa Albă şi până în faţa showroom-urilor Tesla sau în centrul multor oraşe, protestatarii şi-au exprimat o varietate de nemulţumiri. Mulţi au cerut repatrierea lui Kilmar Ábrego García, care a fost deportat din greşeală în El Salvador.
Protestele politice devin tot mai frecvente în SUA, iar manifestaţiile „Hands Off” de la începutul lunii aprilie au atras mulţimi uriaşe, pe fondul scăderii popularităţii lui Trump, conform sondajelor.
Protestele de sâmbătă au abordat o serie de acţiuni ale lui Trump, inclusiv pe cele ale Departamentului pentru Eficienţa Guvernamentală (Doge) – o iniţiativă a lui Trump de a reduce numărul de angajaţi din administraţia SUA şi alte cheltuieli – precum şi refuzul administraţiei de a facilita revenirea lui Ábrego García, un cetăţean al statului El Salvador.
Gihad Elgendy a declarat pentru CNN că a participat la protestul din faţa Casei Albe pentru a critica deportarea lui Ábrego García. El consideră că Trump „ar putea uşor să exercite presiuni asupra El Salvadorului pentru a-l aduce înapoi”.
Protestele au fost în general paşnice, deşi reprezentantul democrat Suhas Subramanyam a postat pe X un videoclip cu un bărbat care ţinea o pancartă pro-Trump şi se îmbrâncea prin mulţime pentru a-l confrunta agresiv.
Mulţi protestatari purtau pancarte cu mesajul „No Kings” („Fără regi”), un omagiu adus aniversării revoluţiei americane împotriva dominaţiei britanice.
În Massachusetts, în cadrul festivităţilor dedicate bătăliilor de la Lexington şi Concord, oamenii au afişat pancarte similare. De asemenea, a avut loc o demonstraţie 50501 sâmbătă, în Boston.
„Este o perioadă foarte periculoasă pentru libertate în America,” a declarat Thomas Bassford pentru Associated Press, în timp ce se afla în Boston împreună cu partenera sa, fiica şi cei doi nepoţi. „Am vrut ca băieţii să înveţe despre originile acestei ţări şi despre faptul că, uneori, trebuie să luptăm pentru libertate.”
Cel mai recent sondaj realizat de Gallup sugerează că 45% dintre alegători aprobă activitatea lui Trump în primul trimestru al mandatului său, ceea ce reprezintă o creştere faţă de cei 41% care îl aprobau în aceeaşi perioadă a primei sale administraţii.
Totuşi, această cifră este mai mică decât media de 60% a ratingului său din primul trimestru pentru toţi preşedinţii aleşi între 1952 şi 2020, iar popularitatea lui Trump pare să fie în scădere, în special în ceea ce priveşte economia. La preluarea mandatului, în ianuarie, ratingul său de era de 47%, potrivit Gallup.
Un sondaj recent realizat de Reuters/Ipsos indică o scădere similară, ratingul lui Trump coborând la 43% de la 47% în ziua inaugurării. În acelaşi sondaj, doar 37% dintre respondenţi au aprobat modul în care gestionează economia, în comparaţie cu 42% în ziua învestirii.
La începutul acestei luni, sute de mii de americani s-au adunat în cel mai mare protest naţional împotriva lui Trump de la revenirea sa la Casa Albă.
Aceste proteste – mai ample decât cele de sâmbătă – au avut loc în 1.200 de locaţii din toate cele 50 de state americane.