Casa Albă ia în calcul ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei în privința gazoductului Nord Stream 2 și asupra altor active rusești din Europa, ca parte a discuțiilor dintre Washington și Moscova legate de încetarea focului în Ucraina,
. Propunerea a venit din partea emisarului special al lui Trump, Steve Witkoff, care urmează să se vadă vineri la Moscova cu Vladimir Putin. Ideea lui Witkoff „nu a prins multă aderență” la Casa Albă, după ce secretarul de stat al SUA, Marco Rubio s-a opus.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a negat însă informațiile.
„Este fals în mod inechivoc. Nici eu, nici Steve Witkoff nu am avut conversații despre ridicarea de sancțiuni împotriva Rusiei ca parte a unui acord cu Ucraina”, a scris Marco Rubio pe Twitter.
De asemenea, într-un comunicat de presă comun, publicat de Casa Albă, atât Marco Rubio, cât și Witkoff neagă existența unor discuții legate de ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Conform Politico, care citează surse politice prezente la discuțiile legate de ridicare sancțiunilor impuse Rusiei, Witkoff, care „a dezvoltat o relație de prietenie cu Putin, în rolul său de emisar al lui Trump la Moscova, a cerut echipei sale să redacteze o listă cu toate sancțiunile din domeniul energetice pe care Statele Unite le-a impus Rusiei”.
În afară de Rubio, propunerea lui Witkoff privind ridicarea sancțiunilor s-a lovit și de opoziția lui Doug Burgum, șeful Consiliului Național de Energie de la Casa Albă și care e un susținător al deschiderii de noi piețe pentru gazul natural lichefiat (GNL) de producție americană.
Ridicarea sancțiunilor aplicate în prezent gazoductului Nord Stream 2 – care transportă gaze rusești către Europa de Vest – ar însemna o răsturnare bruscă a politicii americane în relația cu Rusia lui Putin. Inițial, Donald Trump, în primul său mandat la Casa Albă, a impus
, ulterior Joe Biden a renunțat la sancțiuni la începutul mandatului, pentru a le reimpune din nou, după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina în 2022.
În plus, repornirea Nord Stream 2, afectată de
, ar putea reprezenta un câștig financiar pentru Moscova, dar asta doar în condițiile în care țările UE ar accepta să cumpere din nou gaz rusesc prin intermediul gazoductului – o perspectivă care pare puțin probabilă. Cu toate acestea, ridicarea sancțiunilor ar reprezenta însă o lovitură diplomatică pentru Rusia și o nouă concesie majoră din partea lui Trump față de Putin.
Editor :