China a fost prea tranșantă la o solicitare a SUA pentru o întâlnire bilaterală între miniștrii apărării
China a respins „într-un manieră neobişnuit de tranșantă” o solicitare a Statelor Unite(SUA) pentru o întâlnire bilaterală între miniştrii apărării din cele două ţări, scrie The Wall Street Journal.
Întâlnirea era pregătită în marja unui forum de securitate organizat în Singapore, la sfârşitul săptămânii viitoare.
„Republica Populară Chineză (RPC) a informat peste noapte SUA că a refuzat invitaţia noastră de la începutul lunii mai ca secretarul (Lloyd) Austin să se întâlnească cu ministrul apărării Naţionale al RPC, Li Shangfu, în Singapore, în această săptămână”, a declarat Pentagonul pentru WSJ.
„Departamentul Apărării crede cu tărie în importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare militară între Washington şi Beijing pentru a se asigura că această rivalitate nu virează spre conflict”, adaugă Pentagonul,
China refuză persistent dialogul pe teme de apărare
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că au existat demersuri dinspre Pentagon pentru a iniţia o conversaţie între Lloyd şi omologul său chinez.
Decizia Chinei de a informa oficial Pentagonul închide deocamdată uşa unei întâlniri între secretarul apărării Lloyd Austin şi Li Shangfu, noul ministru chinez al apărării, pe care SUA o propusese în marja forumului anual de securitate Shangri-La Dialogue.
Decizia Chinei vine după un efort de săptămâni întregi al SUA pentru a asigura o întâlnire, inclusiv o scrisoare din partea lui Austin către Li.
Refuzul Chinei de a organiza întâlnirea ar putea stârni îngrijorări în rândul aliaţilor SUA din Asia de Sud-Est, neliniştiţi că s-ar putea trezi la mijloc între cele două puteri, au avertizat unii oficiali americani. Aceştia au păstrat însă deschisă perspectiva unei întâlniri în Singapore între oficiali de nivel inferior.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Comunicare doar pe palier economic
Relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt tensionate din februarie, după ce SUA au doborât un presupus balon chinezesc de spionaj, au avertizat Beijingul să nu înarmeze Rusia în războiul din Ucraina şi i-au permis preşedintelui Taiwanului să facă o escală în SUA.
La începutul acestei luni, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan s-a întâlnit cu omologul său chinez la Viena. Secretarul american pentru comerţ, Gina Raimondo, s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său chinez, Wang Wentao, aceasta fiind prima întâlnire la nivel de cabinet între cele două ţări în timpul administraţiei Biden.
Pe de altă parte, ministrul chinez de externe Qin Gang s-a întâlnit cu ambasadorul american Nicholas Burns la Beijing şi a transmis un mesaj dur cu privire la Taiwan, acuzând SUA de subminarea „impulsului pozitiv obţinut cu greu în relaţiile dintre SUA şi China”.
Pe lângă întâlnirea Austin-Li respinsă, cele două părţi nu au reprogramat încă nici vizita la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken, care a fost amânată din cauza incidentului cu balonul.
SUA şi China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt, după scandalul balonului spion
SUA şi China au reluat
, cu o întâlnire pe care au avut-o săptămâna aceasta la Viena consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, un semn de apropiere după tensiunile provocate, printre altele, de presupusul balon spion chinez care a survolat SUA la sfârşitul lunii ianuarie, consemnează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, Jake Sullivan şi Wang Yi au avut miercuri şi joi„”discuţii sincere, substanţiale şi constructive”, în timp ce agenţia oficială chineză Xinhua a relatat despre discuţii menite „să ridice obstacolele” actuale în relaţiile sino-americane.
Tot conform Casei Albe, cei doi oficiali au abordat atât „războiul Rusiei contra Ucrainei” cât şi chestiunile legate de Taiwan, aşadar subiectele cele mai sensibile în relaţia bilaterală.
Urmărește România Liberă pe
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații.
A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate” pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
1 iunie 2023