astăzi, 11:58
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden regretă că s-a retras din campania electorală prezidenţială din acest an şi crede că l-ar fi înfrânt pe Donald Trump în alegerile de luna trecută, în pofida sondajelor defavorabile, declară surse de la Casa Albă, relatează The Guardian.
Joe Biden a declarat că a făcut o greşeală alegându-l pe Merrick Garland ca secretar al Justiţiei şi consideră că fostul judecător de la o Curte de Apel a întârziat să-l inculpe pe Donald Trump cu privire la rolul pe care l-a jucat în insurecţia de la 6 ianuarie 2021, dar l-a inculpat agresiv pe fiul său, Hunter Biden
Aceste reflecţii amare sunt dezvăluite într-un profil publicat de cotidianul The Washington Post cu trei trei săptămâni înainte de încheierea mandatului şi sunt cele mai clare cu privire la faptul că a comis o greşeală retrăgându-şi candidatura, în iulie, după o dezbatere lamentabilă cu rivalul său de atunci.
El a făcut atunci un pas înapoi şi a fost înlocuit cu Kamala Harris în urma unor presiuni ale democraţilor care invocau sondaje ce arătau că avea să fie învins aproape sigur de Trump, care căuta o revenire istorică la Casa Albă.
Candidatura lui Harris a condus la o creştere a entuziasmului şi o redresare în sondaje, dar s-a soldat cu o înfrângere zdrobitoare atât în Colegiul Electoral, cât şi la votul popular.
Biden şi colaboratorii au avut grijă să nu o acuze pe Harris, însă se pare că ei cred că rezultatul alegerilor ar fi fost altul dacă ar fi rămas în cursa la fotoliul de la Casa Albă, potrivit WP.
Numeroşi susţinători ai lui Harris contestă acest lucru şi-l acuză pe preşedinte că a aşteptat prea mult să se retragă şi că i-a lăsat astfel prea puţin timp în vederea unei campanii eficiente.
Ei îl acuză de faptul că voind un al doilea mandat şi-a încălcat promisiunea de campanie din 2020 de a fi o figură ”de tranziţie” care să predea ştafeta după un mandat şi după ce îndepărta ţara de preşedinţia lui Trump.
”Biden a făcut campanie promiţând să fie un preşedinte de tranziţie cu un singur mandat după care să predea altei generaţii”, declară WP senatorul democrat din Connecticut Richard Blumenthal.
”Cred că noua sa candidatură a rupt acest concept, baza conceptuală a teoriei potrivit căreia avea să pună capăt atracţiei lui Trump, că avea să învingă trumpismul şi să facă posibilă o nouă eră”, declară el.
Poziţia lui Biden faţă de Garland surprinde puternic, după ce l-a nominalizat la o zi după luarea cu asalt a Capitoloiului la 6 ianuarie 2021 care nu a reuşit să-i răstoarne victoria.
El spunea atunci că Garland avea să restabilească ”onoarea, integritatea şi independenţa” Departamentului Justiţiei, politizat de Trump în mandatul său.
”Nu-mi eşti loial mie. Eşti loial Constituţiei, poporului, acestei naţiuni”, i-a spus el la învestirea în funcţie.
WP dezvăluie însă că Biden a fost convins de către şeful său de cabinet, Ron Klain, să-l nominalizeze pe Garland, la acea vreme cunoscut ca fiind nominalizarea eşuată a lui Barack Obama la succesiunea judecătorului conservator Antonin Scalia la Curtea Supremă, deraiată de către Senatul de atunci controlat de republicani .
Aliaţii politici ai lui Biden îl voiau pe Doug Jones, la acea vreme senator din Alabama, argumentând că avea să ”navigheze” mai bine în atmosfera partizană de la Washington. Însă Klein a argumentat să Garland, reputat prin imparţialitatea sa, avea să transmită un mesaj mai clar al independenţei Justiţiei după era Trump.
Biden a fost acuzat în mod mincinos de Trump de ”instrumentalizarea” Departamentului Justiţiei de-al lungul procedurilor penale cu privire la rolul pe care l-a jucat la 6 ianuarie şi în dosarul documentelor clasificate, în pofida faptului că aceste-l investiga pe Hunter Biden şi pe Joe Biden însuşi, tot cu privire la păstrarea unor dicumente clasificate.
Biden crede acum că ar fi trebuit să aleagă pe altcineva, scrie WP, o părere împărtăşită de mulţi democraţi care cred că Garland a anchetat prea lent şi l-a inculpat prea lent pe Trump în dosarul 6 ianuarie prin care a încercat să-şi anuleze înfrângerea.
Ritmul deliberat al anchetei, care a condus la numirea procurorului special Jack Smith i-a permis lui Trump să evite spectacolul unui proces care l-ar fi afectat puternic politic înaintea alegerilor din acest an.
Smith a cerut în mod oficial luna trecută ca aceste două proceduri penale împotriva lui Trump să fie abandonate având în vederea victoria acestuia în alegeri, punându-le astfel capăt.