10.9 C
Alba Iulia
16 aprilie, 2025

Biohacking – metodă testată de întinerire

Tinerețea fără bătrânețe este căutată, de sute de ani, iar acum pare că a devenit realitate.

Studiile științifice care s-au făcut în ultimii 30 de ani, fiind bazate pe reducerea consumului de alimente și de substanțe nocive, combinată cu mișcarea în aer liber și cu socializarea, într-un „pachet” complet pentru viața sănătoasă, se dovedește a fi cheia succesului pentru rejuvenare. Inițial, s-a folosit în tratamentele de recuperare neurologică și în perioadele de pregătire pentru intervenții chirurgicale un tratament hipocaloric, în combinație cu celelalte elemente ale vieții sănătoase. Rezultatele acestor tratamente experimentale care au dat rezultate foarte bune, combinate cu tehnici nutriționiste care, de asemenea, au avut rezultate notabile, au dus la ceea ce astăzi se numește „

” – o metodă complexă de determinare a reacțiilor organismului la stoparea procesului de îmbătrânire și chiar reducerea semnificativă a vârstei biologice, printr-un anumit regim.

Putem vorbi, astăzi, despre o nouă știință care prelungește viața, iar denumirea ei este „biohacking”. Concluziile primei conferințe din România dedicată biohackingului, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, au fost prezentate săptămâna trecută, dar în spatele acestor rezultate stau studii din ultimele decenii care au demonstrat eficiența acestor metode de oprire a îmbătrânirii și de rejuvenare. Evenimentul se înscrie în seria de conferințe despre longevitate inițiată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu încă din 2021 – un demers de promovare a medicinei longevității ca soluție pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

La nivel internațional există foarte multe abordări pentru viața sănătoasă, tratamente de slăbit sau sfaturi ale nutriționiștilor care uneori nu dau rezultate pozitive. Tocmai de aceea, mulți sunt reticenți, atunci când află că se fac experimente pentru întinerire sau pentru recăpătarea unei forme fizice pe care mulți dintre cei care au trecut de vârsta de 45 de ani nu o mai au. Dar biohackingul combină multe dintre tratamentele care au fost aplicate unor pacienți în perioadele de recuperare după accidente (inclusiv accidentele vasculare cerebrale) sau după intervenții chirurgicale, demonstrându-și eficiența.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat, în premieră națională, conferința „Biohacking: Viitorul medicinei longevității sau experiment periculos?”. Evenimentul a reunit experți din medicina de precizie, psihologie, nutriție avansată, biotehnologie și cercetare biomedicală, alături de practicieni recunoscuți ai fenomenului biohacking.

Optimizarea funcțiilor organismului

Biohackingul este un concept care propune intervenții menite să optimizeze funcțiile organismului și să încetinească îmbătrânirea. A fost analizat din multiple perspective – de la abordări științifice validate până la experimente personale cu rezultate promițătoare.

Gabriel Peșa, biohacker și specialist în nutriție avansată, a adus una dintre cele mai provocatoare intervenții. La 52 de ani, susține că și-a redus vârsta biologică la aproximativ 30, prin aplicarea unor protocoale personalizate. „La 18 ani mi-am propus să trăiesc 1.000 de ani. Biohackingul nu înseamnă o pastilă magică, ci un proces complex de adaptare și personalizare. De la nutriție, aminoacizi, hidratare și somn până la controlul stresului, toate contribuie la acest echilibru fin”, explică specialistul.

Acesta mai spune că mulți au înțeles greșit, în ultimii ani, conceptul de antiaging. Nu este vorba despre încetinirea, ci despre „accelerarea” optimă a anumitor procese care ne pot menține tineri. Practic, aceleași principii au fost aplicate și de neurologi sau de echipe mixte de cercetare, în ultimii 30 de ani, în diverse tratamente de recuperare pentru pacienți care fie au rezistat foarte bine la intervenții chirurgicale, recăpătându-și toate funcțiile organismului în timp record, fie au reușit să încetinească sau chiar să oprească evoluția unor afecțiuni grave, precum diabetul zaharat, Parkinsonul sau boala Alzheimer.

Rezultate analizate în timp, pe mii de pacienți

Cele mai eficiente astfel de tratamente au la bază regimul hipocaloric – nu prin înfometare, ci prin consumul zilnic al unui număr mai mic de calorii decât cele consumate. În funcție de pacient, se recomandă anumite mâncăruri și dozarea lor astfel încât organismul să se hrănească și să-și consume propriile resurse, în același timp. Printre nutriționiști și medicii specializați în acest domeniu se mai vorbește despre o „autofagie” – organismul se resetează în primele 4 zile ale regimului hipocaloric și începe să-și consume propriile „provizii” depozitate. Astfel nu se obține doar o slăbire sănătoasă, ci se elimină celulele „defecte” care stau de cele mai multe ori la baza unor afecțiuni grave.

Primele probleme eliminate printr-un astfel de tratament bazat pe regim hipocaloric și mișcare sunt cele legate de colesterol și de zahărul din sânge – pentru că acestea se autoconsumă. Astfel, scăzând colesterolul și zahărul, este ajutată circulația sanguină, dar și toate organele interne, începând cu inima, plămânii, ficatul și rinichii, acestea fiind stimulate natural.

Practic, în acest fel se face primul pas important pentru ceea ce se numește „rejuvenare”, pentru că organismul are deja mai puține probleme de gestionat și funcțiile principale sunt stimulate, eliminându-se surplusul nociv.

Postul religios are corespondent medial

Nu întâmplător, medicii care aplică aceste tratamente de mulți ani compară perioadele de regim hipocaloric aplicat științific, cu perioadele de post pe care le regăsim în mai multe religii. Postul Paștelui este de 40 de zile, dar aceeași perioadă a fost luată ca reper și de medici, pentru că un regim hipocaloric nu poate dura mai mult de 40 de zile, devenind nociv dacă este prelungit.

În prezent, studiile apelează și la noile tehnologii, inclusiv la Inteligența Artificială, pentru a optimiza rezultatele acestor experimente. În cadrul conferinței pe tema biohackingului, antreprenorul biotech Andrei Botescu a vorbit despre algoritmi care pot estima glicemia și colesterolul, analizând expresiile faciale. În opinia sa, tehnologia trebuie „democratizată”.

„Dacă aceste metode vor rămâne disponibile doar celor foarte bogați, nu vom vorbi despre progres, ci despre o nouă formă de discriminare. Longevitatea trebuie să fie pentru toți”, a explicat antreprenorul.

Dr. Emanuela Mercore Huțanu, președinta Societății Române de Medicină a Stilului de Viață, a avertizat că nu există soluții rapide când vine vorba de sănătate pe termen lung. „Medicina stilului de viață este fundamentul. Înainte de suplimente sau tehnologii sofisticate, trebuie să ne întoarcem la ce ne face bine zi de zi”, explică specialista.

Elementele nocive duc la îmbătrânire prematură

Una dintre marile probleme ale omului contemporan, care duce la îmbătrânire prematură și instalarea multor afecțiuni – inclusiv diabetul zaharat sau bolile de inimă – este stresul. Dacă se și permanentizează, poate duce la afecțiunile cele mai grave. Eliminarea stresului este esențială pentru ceea ce numim „încetinirea îmbătrânirii” și chiar „rejuvenare”.

Alina Perșa, psihoterapeut integrativ, atrage atenția asupra impactului stresului cronic, adesea ignorat în discuțiile despre longevitate. „Avem pacienți care urmează protocoale perfecte la nivel fizic, dar care nu reușesc să își gestioneze anxietatea sau traumele. Brain mapping-ul ne ajută să identificăm răspunsurile neurologice la stres și să personalizăm intervențiile”, explică aceasta.

Raluca Prodan, fondatoare a Longevity Clinic, a comentat datele rezultate în urma studiilor științifice, provenite din testele genetice și nutrigenetice, utile în adaptarea stilului de viață la nevoile fiecărui individ. „Scopul nu este să urmăm o dietă la modă, ci să ne adaptăm stilul de viață la ceea ce ne spune ADN-ul”, a explicat specialista.

În ultimii ani, nutriționismul a evoluat până la calcularea elementelor nutriției în funcție de ADN, de grupa de sânge a pacientului sau de alte caracteristici ale fiecărei persoane în parte, după ce s-a constatat că fiecare organism reacționează diferit la alimentație. Există tipuri personalizate de regim alimentar, în funcție de toate aceste elemente, în care se recomandă anumite tipuri de carne – albă sau roșie -, anumite vegetale etc. Rezultatele au fost analizate în timp, pe un număr foarte mare de subiecți, iar astăzi se analizează deja date concrete, preluate din experimentele care au avut succes.

Noi tratamente cu ozon și camere hiperbare

În rejuvenare se folosesc, de mai mulți ani, inclusiv tratamente cu ozon și camere hiperbare. Există, însă, riscul ca acestea să nu fie folosite întotdeauna corect, dacă nu există în clinici specialiști formați pentru acest tip de tratamente.

Răzvan Preduchin, fondator Expand Labs, vorbește despre nevoia de măsurare și rigoare în aplicarea biohackingului. „Terapiile cu oxigen hiperbar sau cu ozon pot fi benefice, dar numai dacă sunt aplicate într-un cadru controlat, cu evaluări precise. Altfel, riscăm să ne jucăm de-a știința”, a explicat acesta.

Ciprian Baranga, kinetoterapeut și fondator Motric Recovery App, a subliniat că tehnologia poate ajuta la menținerea mobilității și independenței la vârste înaintate. „Longevitatea nu se măsoară doar în ani, ci în mobilitatea și independența pe care le ai la 70, 80 sau 90 de ani”, explică acesta.

Dr. Mihai Băican, specialist în medicină regenerativă, a sintetizat esența unei noi paradigme medicale. „Medicina regenerativă nu este viitorul – este prezentul. Dar rezultatele spectaculoase vin doar cu protocoale clare și o abordare medicală profesionistă”, spune medicul.

Biohackingul este o temă care a pătruns și în România, însă nu poate fi aplicat fără cunoștințe solide, testare riguroasă și ghidare responsabilă. Practicienii înșiși atrag atenția asupra pericolelor autoexperimentării fără expertiză.

35 de ani de excelență, în România

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României marchează, luna aceasta, 35 de ani dedicați susținerii talentului și excelenței tinerilor din România. În această perioadă, o generație întreagă a crescut, iar altele continuă să se formeze prin programe educaționale inovatoare și prin valorificarea reperelor autentice de performanță. Peste 130.000 de tineri și profesori au beneficiat direct de proiecte educaționale, de cercetare și culturale, susținute printr-o investiție cumulată de peste 10 milioane de euro în dezvoltarea României.

Prin departamentele „Educație și Cultură” și „Dezvoltare și Cercetare”, fundația a urmărit cu consecvență identificarea și sprijinirea talentelor, oferind copiilor și tinerilor români instrumentele necesare pentru o evoluție armonioasă și pentru atingerea performanței la cel mai înalt nivel. De-a lungul timpului, programele au fost permanent adaptate realităților sistemului educațional și nevoilor comunității. Doar în ultimul an, peste 50 de proiecte – de la campanii naționale și concursuri școlare, până la evenimente culturale de anvergură – au reunit zeci de mii de participanți.

În paralel, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a avut un rol esențial în susținerea cercetării și a inovării. Recunoscut ca primul for din România care a adus în discuția publică medicina longevității, Senatul a promovat știința prin proiecte curajoase și accesibile publicului larg. Inițiative precum dezvoltarea alimentelor funcționale – chefirul pe bază de apă și pâinea care întinerește – sau Bursa SAB, dedicată tinerilor inovatori, au adus cercetarea din laboratoare în viața de zi cu zi. De asemenea, lansarea „Hărții Longevității” și organizarea unor conferințe și dezbateri despre nutriție și stil de viață sănătos, în parteneriat cu instituții de renume, au oferit un cadru relevant pentru dialog între cercetători, specialiști și publicul interesat de o viață lungă și sănătoasă.

Sursa: https://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/biohacking-metoda-intinerire-995243.html

Ultimă oră

Același autor