27 aprilie 2025, 11:06
Paza de Coastă chineză a debarcat pe o insuliţă disputată cu Filipinele, la Marea Chinei de Sud, pentru a ”exercita suveranitatea” Beijingului, potrivit televiziunii de stat CCTV, care a publicat imagini cu patru membri ai Pazei care pun un steag chinez pe suprafaţa albă a insuliţei Tiexian. o iniţiativă care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Manila, care efectuează exerciţii militare anuale comune cu Statele Unite în regiune, relatează AFP.
China revendică aproape toate insuliţele şi recifurile de la Marea Chinei de Sud.
Ea contestă hotărârea unei Curţi de Arbitraj internaţionale care a stabilit că revendicările sale nu au nicio bază juridică.
Mai multe ţări, inclusiv Filipine şi Vietnam, au pretenţii rivale asupra mai multor insule situate în această vastă zonă maritimă şi se opun în acest subiect.
Manila participă în prezent la exerciţii militare comune cu Statele Unite, pe care Beijingul le denunţă drept destabilizatoare în regiune.
Paza de Coastă chineză a ”implementat un control maritim”, la jumătatea lui aprilie, pe insuliţa Tiexian, cunoscută şi sub numele englez de Sandy Cay, a anunţat sâmbătă televiziunea de stat CCTV.
Această insuliţă face parte din arhipelagul Spratley.
Ea se află la câţiva kilometri de Insula Thitu, cea mai mare insulă controlată de Filipine în arhipelag.
Paza de Coastă chineză a debarcat pe Tiexian pentru a ”exercita suveranitatea şi jurisdicţia” Chinei şi pentru a efectua o ”inspecţie”, potrivit CCTV.
Postul a publicat imagini cu patru membri ai Pazei de Coastă care pun un steag chinez desfăşurat pe suprafaţa albă a insuliţei Tiexian.
Potrivit ziarului britanic Financial Times (FT), care citează un oficial filipinez anonim, Paza de Coastă chineză a plecat după ce a desfăşurat steagul.
Niciun semn nu arată că China ocupă Tiexian în mod permament sau că a construit vreo structură pe insuliţă.
Forţe armate filipineză şi filipineze au început la 21 aprilie exerciţii militare comune anuale care durează trei săptămâni – denumite ”Balikatan” (”umăr la umăr” în limba tagalog), prin care vor să facă front comun împotriva Chinei în regiune.
Aceste manevre militare arată ”nu doar voinţa noastră de a ne respecta tratatul de apărare reciprocă, aflat în vigoare din 1951, ci şi capacitatea noatră inegalabilă de a face acest lucru”, a declarat generalul Curpului Puşcaşilor Marini american James Glynn la ceremonia de deschidere, la Manila.
”Nimic nu permite să se ţeasă legături mai repede decât adversitatea împărtăşită”, a declarat el, fără să numească această ameninţare comună.
Beijingul denunţă aceste manevre, care ”sublinează stabilitatea” regională, şi acuză Manila de ”complicitate cu o ţară din afara regiunii”.