astăzi, 09:00
Scriitorii Nicolae Manolescu, Ioan Es. Pop, Gabriela Melinescu, muzicienii Nicu Covaci, Gabriel Cotabiţă, Marius Baţu, actorii Mircea Diaconu, Ileana Stana Ionescu, Costel Constantin, Constantin Cojocaru, coregrafa Adina Cezar se numără între personalităţile din România care au decedat în 2024.
Regizorul Ion-Ardeal Ieremia a murit, marţi, la vârsta de 58 de ani, „victimă a unei boli neiertătoare”, anunţă Teatrul Naţional Timişoara. Ion-Ardeal Ieremia şi-a legat întreaga viaţă de Teatrul Naţional din Timişoara. Născut la Oradea, a trăit în Timişoara de la vârsta de 9 ani. Fiu de regizor, şi-a petrecut copilăria în culisele teatrului. A absolvit un liceu cu profil real ale cărui rigori le-a resimţit ca pe o „pereche de pantofi străină”, după cum spunea el însuşi.
Regizorul Dinu Cernescu a murit la vârsta de 88 de ani. A lucrat la Teatrul Nottara, a fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar în perioada 1994‑1995 a ocupat funcţia de director artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti. Dinu Cernescu a debutat în 1957 pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu spectacolul „Tudor” din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu. La acest teatru a mai montat „Galcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, „Peripeţiile bravului soldat Svej”, după Jaroslav Hasek sau „Judecătorul din Zalameea”, de Calderon de la Barca. A colaborat cu Teatrul Nottara din Bucureşti pentru o perioada de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referinta precum: „Hamlet”, de William Shakespeare, „Tigrul”, de Murray Schisgal, „Viziuni flamande”, de Michel de Ghelderode (1968).
Sculptorul Vlad Ciobanu , unul dintre cei mai valoroşi artişti contemporani, a murit la vârsta de 75 de ani. A avut numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, dar şi în străinătate: Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Franţa. Monumente importante semnate de Vlad Ciobanu se regasesc printre altele la: Alexandria – „Eroul Necunoscut”, Alba Iulia – „Regele Ferdinand” sau Oneşti – „Dimitrie Cantemir”.
Scriitorul Dinu Săraru a murit la vârsta de 92 de ani. Dramaturg, eseist, publicist, romancier, Dinu Săraru a dăruit 68 de ani din viaţa sa radioului românesc, 23 de ani Teatrului Mic şi după 1989, câţiva ani Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost directorul Teatrului Mic din Bucureşti între anii 1977 şi 1990 şi a facut parte din Comitetul Central al P.C.R.
Coregrafa Adina Cezar a murit la vârsta de 82 de ani. Fondatoare a companiei de dans Contemp, Adina Cezar a fost o inovatoare, introducând o concepţie revoluţionară asupra expresivităţii mişcărilor coregrafice. A lucrat cu şi alături de Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Silviu Purcărete, Lucian Sabados, Iulian Mihu şi a predat ca profesor invitat la şcoli de dans prestigioase din toată lumea.
Academicianul Nicolae Manolescu , preşedinte al Uniunii Scriitorilor, a încetat din viaţă. A fost director al săptămânalului România literară, critic şi istoric literar de mare reputaţie. Uniunea Scriitorilor: „Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”.
Daniel Barbu , profesor, istoric, fost ministru al Culturii, a murit la 67 de ani. A fost profesor de ştiinţe politice la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii din Bucureşti. În 1997-1998 a fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani. A debutat muzical în 1970, atunci când a câştigat premiul întâi la festivalul „Tinereţe pe portativ”. În 1981, a debutat în Cenaclul Flacăra unde a lansat „Foaie verde, spic de pâine”, „Ordinea de zi”, „Eternitate”.
Actorul Constantin Cojocaru , care a lucrat la Teatrul Odeon încă din 1975, a murit la vârsta de 78 de ani. Între ultimele roluri se numără cele din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy şi „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum.
Actorul Costel Constantin a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani. Costel Constantin a debutat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee. A jucat în zeci de piese, printre care se numără „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Năpasta”, „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Alexandru Lăpuşneanu” de Virgil Stoenescu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Crimă pentru pământ” după Dinu Sararu, „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman.
Poetul Ioan Es. Pop a murit la vârsta de 65 de ani. Ioan Es Pop a debutat editorial cu volumul „Ieudul fără ieşire” în 1994. În acelaşi ani a obţinut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România.
Actriţa Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani. Cele mai relevante roluri ale sale au fost în „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chiriţa”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chiriţa în Iaşi”, „Alo, aterizează străbunica!”, „Zidul”, „Păcală se întoarce”, a fost Fraulein în „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, Nastasia Filipovna în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, Dacia în „Titanic vals” de Tudor Muşatescu.
Nicu Covaci a murit la 77 de ani. Fondatorul Phoenix a lăsat moştenire o istorie a muzicii rock în România. Între creaţiile sale remarcabile se numără: „Vremuri”, „Mugur de fluier”, „Cei ce ne-au dat nume”, „În umbra marelui U.R.S.S”.
Regizorul şi traducătorul Bogdan Budeş , director al Teatrului de Artă Bucureşti, a murit la vârsta de 52 de ani.
Gabriela Melinescu , una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975, a murit la vârsta de 82 de ani. Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, autoare a peste 20 de volume.
Delia Budeanu , care a fost timp de aproape trei decenii crainică a Televiziunii Române, a murit la vârsta de 75 de ani. Ea a fost crainică a Televiziunii Române până în 1998.
Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş , personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a murit la vârsta de 91 de ani.
Artistul vizual elveţian de origine română Daniel Spoerri, figură marcantă a mişcării „Noul Realism” şi părintele „Eat-Art”, în care resturile unei mese sunt incluse într-o operă de artă, a murit la vârsta de 94 de ani.
Actorul Lucian Iancu , nume inconturnabil în istoria teatrului constănţean şi naţional, a murit la vârsta de 84 de ani. A făcut parte din pleiada de aur a teatrului constănţean, alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache, Lică Gherghilescu. A jucat în peste douăzeci de filme de cinema şi televiziune şi a fost distins cu numeroase premii.
Actorul Andrei Ionescu , soţul actriţei Ileana Stana Ionescu, care a slujit Teatrul Naţional din Bucureşti „cu talent, modestie, discreţie şi har”, a murit la vârsta de 97 de ani.
Gabriel Cotabiţă , unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit la 69 de ani. A fost prezentator, producător muzical şi de televiziune. De asemenea, a fost solistul vocal al formaţiei VH2 şi a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, în anii ’80.
Marius Baţu, o legendă a muzicii folk din România, fost colaborator al trupei Holograf şi al formaţiei Pasărea cu Colibri, a murit la 65 de ani.
Mircea Diaconu s-a stins la vârsta de 74 de ani. Actorul va rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei româneşti, după o carieră de peste 50 de ani, ca Brânzovenescu din spectacolul „O scrisoare pierdută”, taximetristul Radu Petrescu din filmul „Buletin de Bucureşti” sau profesorul Ovidiu Gorea din remarcabilul „Filantropica” sau Iordache în „De ce trag clopotele, Mitică?”. Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul „Nunta de piatră”. În 1972, a fost angajat la Teatrul „Bulandra”, unde a rămas pâna în 1982, când a devenit actorul Teatrului „Nottara”. A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990). A jucat în peste 50 de filme, portretizând unele dintre cele mai emblematice personaje.
Toboşarul trupei VUNK, Nicu Sârghea , a murit la vârsta de 48 de ani.
Academicianul Sorin Dumitrescu a murit la vârsta de 78 de ani. În 1992 a înfiinţat Fundaţia Anastasia în cadrul căreia a editat peste 400 de titluri şi peste 250 de documente video. De-a lungul vieţii a fost un susţinător al Familiei Regale.