Sursa foto: Hepta
Când este timpul să mergi la culcare după o zi lungă de muncă, școală sau îngrijire a copiilor, patul tău poate părea ca luminița albă de la capătul tunelului.
Poate alegi să stai pe spate sau pe o parte, dar nu acordăm de obicei prea multă atenție poziției în care dormim. Vrem să plecăm mai repede în lumea viselor, unde putem scăpa de realitate timp de 8 ore și ne reîncărcăm bateriile pentru a doua zi.
Poți dormi în mai multe poziții – pe bură pe spate, pe partea stângă sau dreaptăȘ Dar știai că fiecare mod în care dormi poate avea un impact mare asupra sănătății tale?
Probleme provocate de poziția corpului în timpul
Oamenii care dorm pe partea stângă sunt adesea mai sănătoși și au mai puține probleme digestive.
Dr. Ali Rezaie, medic gastroenterolog din Los Angeles, spune că dormitul pe spate nu este bun dacă ai probleme de respirație, iar somnul pe dreapta agravează tulburările digestive.
„Multe studii au arătat că dormitul în poziția laterală dreaptă crește episoadele de reflux acid și arsurile la stomac, în comparație cu poziția laterală stângă”, explică dr. Rezaie. „Se crede că acest lucru exte provocat de poziția stomacului, care se află deasupra distalului, parte a esofagului, când dormi pe partea dreaptă.”
Dr. Rezaie a mai observat că poziția capului în timpul somnului afectează funcția digestivă, explicând că „înălțarea capului patului a fost asociată cu mai puține episoade de reflux”.
Cum ar trebui să dormi
Deci, cum ar trebui să dormim? Atunci când dormi pe partea stângă, îți îmbunătățești semnificaiv sănătatea și poate chiar îți salvezi viața.
Medicina holistică numește partea stângă a corpului, partea limfatică dominantă. Când dormi pe acea parte, corpul tău filtrează mai eficient toxinele prin ganglionii limfatici. Dormitul pe partea stângă poate îmbunătăți circulația și ajută creierul să filtreze deșeurile.
Motivul pentru care ai atât de multe beneficii dormind pe partea stângă este datortă anatomiei și a locației organelor interne ale corpului tău.
Dormitul pe partea dreaptă poate duce la încetinirea întregului organism. Acest lucru crește riscul de boli mortale, inclusiv boli de inimă.
Dormitul pe partea stângă poate ajuta și persoanele cu reflux acid. Un studiu din 2022 a constatat că dormitul pe partea stângă a fost asociat cu o expunere semnificativ mai scurtă la rerflux acid și cu o curățare esofagiană mai rapidă decât odihna pe partea dreaptă.
Dormitul pe partea stângă face sistemul de eliminare al corpului tău mai puternic, cu bonusul suplimentar de a calma arsurile la stomac. Dacă ai probleme cu dormitul pe partea stângă, iaîn considerare să dormi cu spatele la perete. O pernă mică între tine și perete poate oferi o poziție mai confortabilă. Poate dura ceva timp să te obișnuiești.
Dacă întâmpini probleme în a adormi, Cristy Whitman, energetician, recomandă să-ți încetinești gândurile, să oprești toate distragerile și să nu-ți dstragi atenția de fiecare dată când te trzești noaptea.
„Secretul pentru a adormi din nou după ce te-ai trezit noaptea este să înveți cum să-ți încetinești impulsul gândurilor”, a explicat Whitman. „Din cauza impulsului, cu cât ai mai multă atenție unui anumit gând, cum ar fi „De ce nu pot să adorm?” — cu atât este mai probabil să continui să derulezi acele gânduri Nu numai că vei continua să te gândești la ele dar, pentru că fiecare dintre aceste gânduri capătă avânt, ele vor escalada în timp.”
De asemenea, poți păstra o lumină slabă pe partea dreaptă, făcându-ți corpul să dorească în mod natural să se îndepărteze de ea.
Și încă un truc. A avea o pernă între picioare poate ajuta la durerile articulare, notează