3 mai 2025, 05:00
Diplomat de frunte, şef al ajutorului extern, şef al Arhivelor Naţionale şi acum consilier pentru securitate naţională. CV-ul în creştere al lui Marco Rubio subliniază încrederea tot mai mare a preşedintelui Donald Trump în fostul senator din Florida, cândva un adversar, relatează Reuters.
Trump a declarat joi că Mike Waltz, consilierul său pe probleme de securitate naţională, va deveni ambasador la ONU, la câteva săptămâni după ce Waltz a adăugat in greşeală un jurnalist de la The Atlantic într-un grup de discuţie pe Signal în care oficiali de top discutau despre loviturile militare împotriva rebelilor Houthi din Yemen.
În locul său, Trump l-a numit pe Marco Rubio consilier principal pe probleme de securitate naţională, cu titlu interimar, acesta fiind cel mai recent caz în care preşedintele apelează la omul pe care l-a denigrat cândva numindu-l „Micul Marco” şi pe care l-a etichetat drept şarlatan, pentru a prelua sarcini cruciale în cadrul administraţiei sale.
26 mai
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Rubio va conduce consiliul care coordonează acţiunile de securitate naţională ale administraţiei în întreaga lume. Trump nu a indicat când va fi numit un înlocuitor permanent.
Remanierea vine pe fondul eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina, de a restabili o încetare a focului eşuată în Gaza şi de a purta discuţii nucleare complexe cu Iranul, toate acestea în timp ce gestionează consecinţele diplomatice ale războiului comercial al lui Trump cu China.
Un oficial american de rang înalt a declarat că Rubio a câştigat încrederea lui Trump prin îndeplinirea oricăror sarcini pe care Trump i le încredinţează. „A făcut tot ceea ce Trump i-a cerut să facă. De ce nu ai avea încredere în el?” a declarat oficialul american.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, a declarat pentru Reuters că Rubio pune în aplicare agenda „America First” a lui Trump şi este „bine calificat” pentru a conduce Consiliul.
„EL REZOLVĂ PROBLEMA”
La început, Rubio a fost trimis în Panama pentru a pune în termeni mai diplomatici promisiunea lui Trump de a „recupera” Canalul Panama. În martie, după o dispută în Biroul Oval cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump l-a trimis pe Rubio în Arabia Saudită, unde l-a ajutat să readucă pe calea cea bună eforturile sale de pace între Ucraina şi Rusia.
Rubio a jucat, de asemenea, un rol important în combaterea controversată a migraţiei în Statele Unite de către Trump, asigurând un acord pentru trimiterea presupuşilor membri ai bandelor într-o închisoare de înaltă securitate din El Salvador şi revocând mii de vize pentru studenţi, în multe cazuri după ce studenţii au participat la proteste anti-Israel.
Mai presus de toate, Rubio a susţinut vehement agenda lui Trump, chiar şi atunci când aceasta a intrat în conflict cu propriile sale poziţii anterioare. Ca senator al SUA, Rubio a susţinut asistenţa externă în întreaga lume. Sub conducerea lui Trump, Rubio a supravegheat desfiinţarea principalei agenţii de ajutor a Washingtonului şi a apărat cu mândrie decizia de a face acest lucru.
La un eveniment organizat joi pe peluza trandafirilor de la Casa Albă, Trump i-a mulţumit lui Rubio pentru munca sa „incredibilă”. „Când am o problemă, îl sun pe Marco”, a spus Trump. „El o rezolvă”, a dat asigurări preşedintele.
Nu este fără precedent ca un oficial să deţină mai multe roluri în acelaşi timp. Henry Kissinger a fost atât secretar de stat, cât şi consilier pe probleme de securitate naţională în anii 1970.
VOLUM DE MUNCĂ URIAŞ
Dar volumul de muncă actual al lui Rubio ridică semne de întrebare cu privire la modul în care ar putea gestiona mai multe dosare deodată. Pe lângă rolul de şef al diplomaţiei, Rubio este administrator al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi arhivar interimar al Statelor Unite, un birou care supraveghează conservarea documentelor guvernamentale. „La oricare dintre aceste slujbe, munca făcută corect necesită un nivel suprauman de dedicare, concentrare şi energie”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi deschis. „Chiar şi cu cele mai bune intenţii, nu văd cum poţi face ambele slujbe în acelaşi timp fără să neglijezi responsabilităţi care nu pot fi uşor delegate”, a punctat oficialul.
Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a lui Rubio la Departamentul de Stat, a declarat că Rubio are oameni în jurul său care îl ajută să gestioneze cele două roluri. „Dacă cineva o poate face… acela va fi Marco Rubio”, a asigurat ea.
Unele probleme majore de politică externă rămân concentrate în mâinile unui cerc restrâns, trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, conducând discuţiile cu Rusia, negocierile nucleare cu Iranul şi războiul Israelului în Gaza.
„Preşedintele a adunat o echipă incredibil de talentată care este pe deplin angajată să pună America şi americanii pe primul loc”, a declarat Departamentul de Stat într-un răspuns trimis prin e-mail la o cerere de comentarii. „Secretarul Rubio aşteaptă cu nerăbdare să servească ţara în calitate de consilier interimar pentru securitate naţională, asigurându-se în acelaşi timp că misiunea critică a Departamentului de Stat continuă fără întrerupere”, a transmis Departamentul de Stat.
TRUMP ŞI RUBIO AU AVUT CÂNDVA UN SCHIMB DE REPLICI
Rubio şi Trump s-au confruntat în timpul campaniei dure pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2016. Aceştia au avut un schimb de replici pe scena dezbaterii, Trump dându-i lui Rubio porecla de „Little Marco” (Micul Marco) şi numindu-l „şarlatan” pentru că a lipsit de la voturi în Senat. Rubio, care l-a acuzat de asemenea pe Trump că este un „şarlatan”, l-a ironizat pe Trump pentru că ar avea mâini mici.
Rubio a declarat că acele comentarii au fost făcute în contextul unor alegeri primare competitive, comparându-se cu un boxer care loveşte un adversar în ring. „Nu înseamnă că îl urăşti pe tip, dar am fost într-o competiţie pentru acelaşi post”, a declarat Rubio pentru CNN.
După ce Trump a preluat funcţia în 2017, tensiunile s-au atenuat, deoarece Rubio, care este american de origine cubaneză, a jucat un rol-cheie în consilierea politicii privind Venezuela şi Cuba. Rubio a fost o forţă motrice în culise, ajutând la elaborarea campaniei de „presiune maximă” a lui Trump împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, inclusiv prin impunerea de sancţiuni împotriva sectorului energetic vital al membrului OPEC, şi în inversarea bruscă a apropierii fostului preşedinte Barack Obama de Cuba.
Un înalt funcţionar al Departamentului de Stat, care a solicitat anonimatul, a atribuit încrederea tot mai mare a lui Trump în Rubio unei istorii de „colaborare, împreună construind o relaţie profesională şi personală”.
Multă vreme un susţinător convins al poziţiilor tradiţionale ale republicanilor în materie de politică externă, inclusiv al unui sprijin puternic pentru Ucraina, al apartenenţei la NATO şi al unei viziuni nefavorabile asupra Chinei şi a situaţiei drepturilor omului, Rubio s-a aliniat din ce în ce mai mult la mesajul lui Trump „America First”.
MĂSURI CONTROVERSATE
La Departamentul de Stat, Rubio a închis un birou care se ocupa de contracararea dezinformării ruse şi chineze, acuzându-l că vizează conservatorii.
El a colaborat cu Departamentul de eficienţă guvernamentală (DOGE) al lui Elon Musk pentru a reduce ajutoarele şi alte programe pe care le-a susţinut în calitate de senator şi a iniţiat o revizuire majoră care ar închide birourile care se ocupă de drepturile omului şi de crimele de război.
Rubio s-a folosit de prerogativele Departamentului de Stat pentru a revoca permisele unor studenţi străini care studiau în SUA, inclusiv unui student turc care scrisese un editorial criticând războiul Israelului din Gaza.
Într-o vizită în El Salvador în februarie, vorbitorul de spaniolă Rubio a ajuns la un acord cu preşedintele Nayib Bukele care a dus la trimiterea a sute de bărbaţi în ţară cu avioane militare, chiar dacă instanţele americane au încercat să întrerupă deportările.
Printre cei deportaţi se numără Kilmar Abrego Garcia, rezident în Maryland. Administraţia a recunoscut că deportarea acestuia în ţara sa natală, El Salvador, în ciuda unui ordin judecătoresc, a fost o greşeală.
Miercuri, la o reuniune a Cabinetului, Rubio, aşezat alături de Trump, a declarat că sistemul judiciar nu poate forţa administraţia să încerce să îl returneze pe Abrego Garcia.
„Conducerea politicii noastre externe aparţine preşedintelui Statelor Unite şi ramurii executive, nu unui judecător”, a declarat Rubio reporterilor.