19.3 C
Alba Iulia
6 mai, 2025

Două puteri nucleare, în pragul unui conflict periculos. Războiul din umbră al noilor tehnologii militare

Tensiunile dintre India și Pakistan ating cote alarmante, după ce ambele puteri nucleare au investit masiv în modernizarea forțelor armate, de la ultimul lor conflict major, izbucnit în 2019. Riscul unei escaladări rapide, chiar și într-o confruntare limitată, este acum semnificativ mai mare.

Pakistanul acuză India că pregătește o incursiune militară, după ce autoritățile de la New Delhi au dat vina pe Islamabad pentru un atac soldat cu victime în rândul turiștilor din regiunea Kashmir, luna trecută.

Premierul indian, Narendra Modi, a promis represalii dure, afirmând că vinovații „vor fi pedepsiți dincolo de orice imaginație”.

De cealaltă parte, Pakistanul neagă implicarea în incident și avertizează că va răspunde în forță în cazul unui atac.

În 2019, India a lansat raiduri aeriene pe teritoriul pakistanez, ca răspuns la un atac asupra unui convoi militar indian în Kashmir, susținând că a distrus „tabere teroriste”.

Pakistanul a răspuns prin lovituri aeriene și a doborât un avion indian, într-un schimb de focuri ce s-a derulat timp pe două zile.

Cele două state, ambele dotate cu arme nucleare, au purtat trei războaie – în 1948, 1965 și 1971 – și s-au confruntat în alte incidente militare separate de nenumărate ori, în special din cauza disputelor teritoriale din regiunea Kashmir. Zona este considerată unul dintre cele mai periculoase focare de

la nivel global.

Deși analiștii militari consideră puțin probabil ca vreuna dintre părți să recurgă la arsenalul nuclear, ei avertizează că un conflict convențional – fie el și limitat – poate escalada rapid. Tehnologia militară avansată, inclusiv dronele și rachetele, ar putea juca un rol central într-un astfel de scenariu.

„Factorii de decizie din ambele țări par să aibă acum un apetit mai mare pentru risc, comparativ cu perioada de dinainte de 2019”, susține Frank O’Donnell, expert în securitate regională la „Stimson Center”, un think-tank din Washington, menționând unul dintre momentele când cele două superputeri au reușit să se confrunte, fără să apeleze la armele nucleare.

„Lipsa unei înțelegeri clare în privința genului de acțiuni ce pot declanșa o escaladare neintenționată este însă extrem de periculoasă!”, avertizează expertul, citat de Reuters.

Cursă de superioritate aeriană

De la conflictul din 2019, ambele state au investit enorm în echipamente militare de înaltă tehnologie, deschizând astfel noi opțiuni pentru atacuri convenționale.

„Fiecare parte crede că se află într-o poziție mult mai bună decât ultima dată. Doar într-un conflict real vom afla adevărul”, este de părere Muhammad Faisal, cercetător în securitate sud-asiatică la „University of Technology” din Sydney.

India consideră că a avut un dezavantaj major în 2019, fiind nevoită să se bazeze pe avioane de luptă rusești, învechite. Între timp, indienii au achiziționat 36 de avioane „Rafale” de fabricație franceză – unul dintre cele mai performante aparate de luptă occidentale – și a făcut comenzi suplimentare pentru marina sa militară.

În replică, Pakistanul a primit, începând din 2022, avioane chinezești „J-10”, echivalentul aparatelor de luptă „Rafale”. Conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra, Islamabadul are în prezent cel puțin 20 de astfel de avioane.

Ambele modele vin echipate cu rachete aer-aer, extrem de performante. „Rafale” este dotat cu racheta „Meteor”, capabilă să lovească ținte aflate dincolo de raza vizuală, iar „J-10” este echipat cu racheta chineză „PL-15”, considerată comparabilă.

Pentru a acoperi vulnerabilitățile sistemelor de apărare aeriană scoase la iveală în conflictul precedent, India a achiziționat sistemul mobil rusesc de rachete antiaeriene „S-400”, deja testat în luptă. Pakistanul a răspuns, dotându-se de la chinezi cu „HQ-9”, un sistem derivat din „S-300”, echipament considerat cu un nivel sub „S-400”.

Pofta de acțiune

„Cu siguranță suntem mai bine pregătiți din anumite puncte de vedere decât în 2019”, susține Anil Golani, fost vicemareșal al forțelor aeriene indiene și director general al think-tank-ului „Centre for Air Power Studies”, din Delhi.

„Există o dorință puternică de acțiune în țară, dar, în opinia mea personală, nici India, nici Pakistanul nu caută un conflict total”, mai spune el.

Un factor important care planează asupra oricărui posibil conflict este China – rival strategic al Indiei, aliat apropiat și principal furnizor de armament pentru Pakistan.

Deși Statele Unite au cerut celor două țări să reducă tensiunile, americanii urmăresc cu atenție orice confruntare, pentru a evalua capacitățile aeriene ale Beijingului.

Avionul chinez „J-10” și racheta sa „PL-15” nu au fost testate până acum în luptă reală, ceea ce adaugă o doză de incertitudine. „Am putea asista la o confruntare directă între tehnologia occidentală și cea chineză”, afirmă Muhammad Faisal.

El atrage atenția și asupra dilemei strategice a Indiei, care trebuie să decidă câte unități aeriene poate mobiliza contra Pakistanului, în timp ce menține apărarea pe frontul chinez.

China și India au avut un scurt război de frontieră în 1962 și mai multe ciocniri armate, cea mai recentă în 2022, de-a lungul graniței tensionate din Himalaya.

Pe lângă noile avioane, Pakistanul încă dispune de o flotă de „F-16” americane, achiziționate în perioada în care relațiile cu Washingtonul erau mai strânse.

Aceste avioane au fost folosite în 2019, ceea ce a determinat India să protesteze oficial față de SUA. În prezent însă, New Delhi are o relație diplomatică mult mai apropiată de Casa Albă.

Pentru a evita tensiunile politice asociate cu utilizarea „F-16” și pentru a profita de avantajele oferite de „J-10”, experții estimează că Pakistanul va miza în primul rând pe avioanele chineze.

Totuși, experții militari consideră mult mai probabil un atac cu drone sau rachete lansate de la sol, întrucât acestea nu presupun riscul doborârii unui pilot.

India a apelat la Israel pentru drone de luptă, achiziționând modelul „Heron Mark 2”, și are în curs de livrare drone americane „Predator”.

Pakistanul a cumpărat dronele turcești „Bayraktar TB2” – celebre pentru utilizarea lor în conflictul din Ucraina – precum și modelul mai avansat „Akinci”, au anunțat oficiali din domeniul securității de la Islamabad.

Pe fondul tensiunilor, Pakistanul a testat sâmbătă o rachetă balistică sol-sol cu o rază de acțiune de 450 km, într-o demonstrație de forță menită, potrivit armatei, să arate „pregătirea apărării naționale contra oricărei agresiuni”. Islamabadul deține o gamă largă de rachete cu rază scurtă și medie, lansabile de la sol, mare sau din aer.

India nu a comentat oficial testul, însă dispune de un arsenal propriu, care include racheta de croazieră supersonică „BrahMos”, cu rază de aproximativ 300 km, precum și seria de rachete balistice intercontinentale „Agni”.

Confruntarea din 2019 a fost la un pas de a scăpa de sub control, după ce ambele părți au amenințat cu lansări de rachete și doar intervenția rapidă a SUA a calmat spiritele.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/externe/conflict-razboi-tehnologi-militare-997124.html

Ultimă oră

Același autor