2.2 C
Alba Iulia
26 decembrie, 2024

Editorii care tipăresc ziare scrise reclamă majorarea unilaterală a comisioanelor de către Poşta Română, atrăgând atenţia că, în condiţiile în care Poşta cere 1,5 lei pentru fiecare ziar distribuit, redacţiile riscă să se închidă

astăzi, 14:23

Mai mulţi editori de presă scrisă reclamă majorarea unilaterală şi fără consultări, de către conducerea Poştei Române, a comisioanelor încasate pentru distribuirea ziarelor tipărite. Şaptesprezece societăţi care tipăresc ziare locale în diverse judeţe atrag atenţia că, în condiţiile în care Poşta solicită 1,5 lei pentru fiecare ziar distribuit către cititori, presa scrisă nu va putea rezista. „Majorarea comisioanelor pentru distribuirea abonamentelor va însemna un aport infim la bugetul Poştei Române, dar va duce inevitabil la închiderea a zeci de redacţii şi dispariţia a mii de locuri de muncă”, scriu editorii de presă, care solicită premierului, ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi directorului general al Poştei Române „să nu trateze presa scrisă ca pe operatorii de energie şi alte utilităţi şi să stabilească un comision pentru abonamentul la ziar astfel încât cât mai mulţi români să aibă acces la informaţie certă, corectă şi de calitate”.

„Editorii de presă scrisă din România atrag atenţia că majorarea de către Poşta Română a comisionului pentru distribuirea abonamentelor la cotidiane la cel puţin 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit în fiecare zi de apariţie va duce la dispariţia de pe piaţă a celei mai credibile surse de informare pentru cetăţeni – PRESA SCRISĂ. (…) Ţinem să precizăm că pe fondul dispariţiei reţelei de distribuţie a presei prin intermediul chioşcurilor private, Poşta Română este singura care, în prezent, poate mijloci accesul publicului la presa tipărită. Or, impunerea unor tarife în mod arbitrar pentru acest domeniu atât de important pune sub semnul întrebării continuitatea apariţiei presei tipărite”, se arată într-un comunicat remis către News.ro luni şi semnat de reprezentanţii a 17 ziare locale.

Conform sursei citate, în prezent, „pentru publicaţiile tipărite-cotidiane, comisionul este de aproximativ 30 la sută din preţul de vânzare al ziarului”; iar majorarea acestei taxe la 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit va duce la creşterea preţului la cotidiane, „ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor, şi apoi, în mod evident, încetarea apariţiilor ediţiilor tipărite”.

„Acest lucru va afecta grav accesul cetăţenilor la informaţii de interes public verificate şi documentate într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conţinut fals şi dezinformare. Ca dovadă în acest sens avem efectul asupra primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. (…) Datorită rolului pe care îl are în societate, peste tot în lumea civilizată, presa tipărită este sprijinită de stat prin diverse măsuri. În România, publicaţiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Apariţia lor se datorează eforturilor unor echipe de jurnalişti care cred în misiunea lor nobilă şi care fac eforturi disperate pentru a rezista în faţa preţurilor mari la hârtia de tipar, la energie, impozite şi taxe mari, dar şi la multe alte obstacole”; se mai arată în documentul citat.

Editorii de presă susţin că majorarea comisioanelor pentru distribuirea abonamentelor va însemna „un aport infim la bugetul Poştei Române, dar va duce inevitabil la închiderea a zeci de redacţii şi dispariţia a mii de locuri de muncă”, de la redactori şi până la tehnoredactori sau salariaţi ai tipografiilor.

„Solicităm primului ministru al României, ministrului Cercetării, inovării şi digitalizării şi directorului General al Poştei Române să nu trateze presa scrisă ca pe operatorii de energie şi alte utilităţi şi să stabilească un comision pentru abonamentul la ziar astfel încât cât mai mulţi români să aibă acces la informaţie certă, corectă şi de calitate prin intermediul cotidianelor”, se arată în comunicatul semnat de reprezentanţii unor ziare tipărite din Alba, Sibiu, Mureş, Hunedoara, Sălaj, Maramureş, Cluj, Caraş Severin, Bihor şi alte judeţe.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/editorii-tiparesc-ziare-scrise-reclama-majorarea-unilaterala-comisioanelor-catre-posta-romana-atragand-atentia-conditiile-posta-cere-1-5-lei-ziar-distribuit-redactiile-risca-inchida-1922402302442024121421855503

Ultimă oră

Același autor