Europa „îşi va consolida eforturile” în materie de apărare comună în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, ceea ce stârneşte temeri privind o dezangajare a SUA pe bătrânul continent, a declarat marţi, la Kiev, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de AFP și preluat de Agerpres.
„Am decis să ne sporim eforturile pentru a îmbunătăţi apărarea europeană, ţinând cont de provocările şi ameninţările cărora trebuie să le facem faţă, pe de o parte, iar, pe de altă parte, desigur, având în vedere schimbarea administraţiei de la Washington”, a declarat Boris Pistorius într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Revenirea imprevizibilului Donald Trump la Casa Albă lunea viitoare suscită temeri în rândul europenilor în producerea unei dezangajări treptate a Washingtonului în domeniul securităţii în Europa.
Liderul american a îndemnat deja ţările NATO să îşi crească bugetele de apărare la 5% din PIB, afirmând din nou că membrii Alianţei nu plătesc suficient pentru protecţia asigurată de SUA.
În acest raport de forţă incert, mai mulţi şefi ai unor state europene, între care francezul Emmanuel Macron, s-au pronunţat pentru întărirea securităţii la nivelul UE, fără a reuşi să convingă în această etapă toate cancelariile de necesitatea acestui proiect.
Germania este al doilea mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după SUA, însă amploarea şi natura acestui sprijin fac obiectul mai multor dezbateri.
Guvernul lui Olaf Scholz a părut să fie divizat în ultimele zile cu privire la noul ajutor militar acordat Kievului în valoare de trei miliarde de euro, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare cruciale din Germania.
„Referitor la pachetul de ajutor de 3 miliarde, am pregătit tot ceea ce este necesar, dar suntem încă într-un proces de negocieri în cadrul guvernului deoarece există încă o problemă cu fondurile, care nu sunt încă disponibile deoarece nu există încă un buget”, a declarat Pistorius în conferinţa de presă de la Kiev, potrivit EFE.
„Rămân optimist în ceea ce priveşte posibilitatea de a găsi o soluţie; lucrăm la aceasta”, a adăugat el.
De asemenea, ministrul şi-a exprimat încrederea că sprijinul Germaniei pentru Ucraina va continua şi după alegerile anticipate din 23 februarie, care vor duce la formarea unui nou guvern.
După cum a relatat vineri publicaţia germană Der Spiegel, cancelarul în exerciţiu Olaf Scholz blochează noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina pe care îl susţin miniştrii săi de externe şi apărării, Annalena Baerbock, respectiv Boris Pistorius.
Pachetul ar include, printre altele, sisteme de apărare antiaeriană precum IRIS-T, zece unităţi de artilerie autopropulsate, precum şi muniţie şi obuziere, potrivit săptămânalului citat.
pentru discuţii bilaterale cu privire „la continuarea cooperării şi a sprijinului” şi susţinerea „industriei de apărare ucrainene”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.
Ministrul german al apărării a participat luni la Varşovia la o reuniune privind livrările de arme către Kiev cu omologi ai săi din Polonia, Franţa, Italia şi Marea Britanie.
Cele cinci ţări au spus că doresc să încurajeze capacităţile de producţie pe teritoriul Ucrainei şi mizează pe o colaborare mai strânsă între producătorii de arme ucraineni şi europeni.
Editor :