Bruxelles-ul îşi reevaluează investigaţiile asupra giganţilor din domeniul tehnologiei, printre care Apple, Meta şi Google, în timp ce grupurile americane îl îndeamnă pe preşedintele ales Donald Trump să intervină împotriva a ceea ce caracterizează drept un exces de zel în aplicarea legislaţiei UE.
Revizuirea, care ar putea determina Comisia Europeană să reducă sau să schimbe domeniul de aplicare al investigaţiilor, va acoperi toate cazurile lansate începând cu luna martie a anului trecut în temeiul reglementărilor UE privind pieţele digitale, potrivit a doi oficiali informaţi cu privire la această acţiune, citaţi de FT.
Alţi doi oficiali UE au declarant pentru FT că autorităţile de reglementare de la Bruxelles aşteaptă acum instrucţiuni politice pentru a lua decizii finale în cazurile Google, Apple şi Meta.
Reevaluarea survine în momentul în care organismul de la Bruxelles începe un nou mandat de cinci ani, pe fondul presiunilor crescânde cu privire la gestionarea cazurilor de referinţă şi în timp ce Trump se pregăteşte să se întoarcă la Casa Albă săptămâna viitoare.
„Va fi un joc cu totul nou cu aceşti oligarhi din domeniul tehnologiei atât de apropiaţi de Trump şi care se folosesc de acest lucru pentru a face presiuni asupra noastră”, a declarat un înalt diplomat UE, citat de FT.
Toate deciziile şi potenţialele amenzi vor fi suspendate până la finalizarea revizuirii, însă activitatea tehnică privind cazurile va continua, au declarat oficialii.
Alţi doi oficiali UE au declarat că autorităţile de reglementare de la Bruxelles aşteaptă acum instrucţiuni politice pentru a lua decizii finale în cazurile Google, Apple şi Meta.
Revizuirea are loc în timp ce legiuitorii UE cer Comisiei să îşi păstreze calmul în faţa presiunilor SUA, în timp ce şefii din Silicon Valley salută revenirea lui Trump ca fiind începutul unei ere de reglementare mai uşoară în domeniul tehnologiei.
Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, i-a cerut vineri preşedintelui ales să împiedice Bruxelles-ul să amendeze companiile americane de tehnologie, plângându-se că autorităţile de reglementare ale UE le-au obligat să plătească „peste 30 de miliarde de dolari” în penalităţi în ultimii 20 de ani.
Zuckerberg, care a anunţat recent că intenţionează să elimine fact-check-ul pe Facebook şi Instagram – ceea ce ar putea intra în conflict cu normele UE – a declarat că este încrezător că viitoarea administraţie Trump doreşte să apere interesele americane în străinătate.
Implicaţiile preşedinţiei lui Trump au fost un factor în revizuire, a declarat unul dintre oficiali, insistând în acelaşi timp că victoria sa nu a declanşat-o.
Comisia a declarat că rămâne „pe deplin angajată faţă de aplicarea eficientă” a normelor sale. „Nu există nicio întârziere în finalizarea cazurilor de nerespectare deschise şi, mai ales, nu se datorează unor considerente politice”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.
Cazurile în curs „nu sunt încă pregătite la nivel tehnic”, a adăugat purtătorul de cuvânt, argumentând că astfel de investigaţii necesită timp din cauza complexităţii lor, a noutăţii şi a „necesităţii de a se asigura că deciziile Comisiei sunt solide din punct de vedere juridic”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE
ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
astăzi, 16:33
astăzi, 16:32
astăzi, 16:24
astăzi, 16:07
astăzi, 15:59
astăzi, 15:29
astăzi, 15:58
astăzi, 15:36
astăzi, 15:11