astăzi, 12:47
Preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte miercuri pe cancelarul Olaf Scholz la Palatul Élysée, cu o lună înaintea alegerilor legislative germane gândindu-se la probabilul succesor al acestuia la Berlin şi la o relaţie mai promiţătoare, cu ocazia marcării Tratatului de la Élysée, semnat în 1963, al reconcilierii între Franţa şi Germania după al Doilea Război Mondial, relatează AFP.
Cei doi lideri se întâlnesc la un prânz şi apoi fac declaraţii, una dintre ultimele lor mari întâlniri înaintea alegerilor legislative anticipate germane prevăzute la 23 februarie, în care este favorit este liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU) Friedrich Merz.
Pe agenda reuniunii se află Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina, la două zile după întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă şi o probabilă refacere a relaţiei transatlantice.
”Vor evidenţia importanţa muncii francezo-germane în consolidarea unei Europe unite, puternice şi suverane, ataşată legăturii transatlantice şi care ştie să-şi afirme propriile interese şi valori şi să le apere”, a anunţat marţi preşedinţia franceză.
Preşedintele francez şi cancelarul german urmează să discute despre garanţiile de securitate de oferit Ucranei, în timp ce noul preşedinte american promite să facă pace mai repede între Kiev şi Moscova, fără să spună cum.
Această întâlnire este organizată cu ocazia marcării a 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, semnat în 1963, care a pecetluit reconcilierea celor două ţări după al Doilea Război Mondial.
”Va fi o vizită de curtoazie”, antiicpa un consilier în relaţii francezo-germane de la Institutul Francez al relaţiilor Internţaionale (IFRI), Hans Stark.
Spre deosebire de ultimele decenii ”nu a existat un «cuplu franco-german» în vremea lui Macron şi Scholz. Suntem în dezacord în aproape toate subiectele mari”, rezumă el la trei ani după instalarea la şefia Guvernului german, în decembrie 2021.
La Paris, toate privirile sunt aţintite de-acum asupra liderului opozţiei germane, Friedrich Merz, cu care Palatul Élysée a stabilit deja contacte, potrivit uzanţelor în UE.
În culise, diplomaţia franceză pariază pe o relaţie mai puţin dificilă decât cu Olaf Scholz, în pofida faptului că cele două capitale au continuat să coopereze strâns în ultimii ani în toate marile subiecte europene.
”Acestlucru va alina un pic pe toată lumea, chiar dacă Merz nu este nici el uşor şi dacă totul nu se va schimba radical cu el”, relevă o specialistă în Germania de la Sorbona, Hélène Miard-Delacroix.
”Felul lui Scolz de a fi încăpăţânat este să nu spună nimic. Merz, dacă este încăpăţânat, o vom auzi. El este un pic coleric”, spune ea.
Împreună cu probabilului viitor cancelar, Guvernul francez speră la progrese în subiecte care deranjează.
”Aş vrea ne aşezăm la lucru”, declară AFP ministrul francez al relaţiilor Europene Benjamin Haddad, care citează relansarea competitivităţii şi investiţiilor sau Europa Apărării.