Ştim cu toţi că Paştele este despre Învierea Domnului, aşa cum Crăciunul este despre Naşterea Lui. La fiecare dintre aceste sărbători, preoţii ne recomandă să nu ne ghiftuim, căci ele nu sunt despre mâncare, ci despre bucuria Învierii, respectiv a Naşterii. Dar parcă această bucurie nu este deplină dacă nu avem pe masă şi câteva preparate tradiţionale.
03 mai 2024, 17:42
4 poze |
De Paşte, cu toţi ne dorim să avem pe masă o bucată de friptură de miel aburindă, o bucată de drob, o felie de cozonac, una de pască şi ouă roşii. Cei mai ghinionişti, au parte de repercusiuni nedorite la sfârşitul perioadei sărbătorilor: fie diverse tulburări digestive, fie kilograme în plus.
În ce priveşte ultima problemă, ei, bine, soluţia este prepararea dietetică a produselor. Şi, da, este posibil să prepari dietetic nu doar friptura sau drobul, dar chiar şi produsele dulci – cozonacul şi pasca.
Pasca reinventată, desertul care nu îngraşă
Fără zahăr, cu fistic, căpşuni sau portocale, fără lapte sau blat – există tot mai multe artificii care fac din pască o opţiune pentru toate gusturile. La unele cofetării, cererea pentru pască gourmet aproape că s-a dublat. Totuşi, mulţi români aleg în continuare pasca tradiţională.
Pentru pasca dietetică, cofetarii nu folosesc zahăr deloc, ci Stevia.
O reţetă mai puţin dietetică, dar foarte nonconformistă este pasca cu cremă de căpşuni sau portocale confiate.
„ Avem pască de fistic. Avem pasca cu ciocolată albă, frişcă, căpşuni. Îmbinăm şi tradiţionalul, îmbinăm şi partea aceasta de noutate, reinterpretăm puţin gusturile. Preţul porneşte de la 110 lei cea moldovenească şi ajunge spre 160 cele care sunt speciale „, spune Nona Ion, proprietar de cofetărie, pentru
Citeste si
Veganii pot opta pentru pasca cu cremă de fistic. Brânza din acest sortiment este înlocuită cu o pastă de caju şi tofu. Acest sortiment de pască este la mare căutare nu doar de către vegani. Iubitorii aromelor de fistic, lămâie şi portocală sunt extrem de încântaţi de aceste sortimente.
„ Glazură de fistic şi fistic măcinat în interior, vegană, cu un aluat dospit de cozonac, aromatizat cu coajă de lămâie şi de portocală bio, iar glazura este din unt de fistic natural, cu lapte de cocos. Clienţii nu sunt neapărat vegani, sunt oameni care vor să mănânce cât mai echilibrat „, spune Lorelei Popov, cofetar vegan, pentru sursa menţionată anterior.
De ce se mănâncă pască de Paşte
Potrivit legendei, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum, fără ştirea lor.
Întrebându-l pe Hristos când vor fi Paştile, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând în traistele lor, apostolii au găsit pâinea pe care le-o pusese gazda lor. De atunci fac femeile pască.
Pasca este o mărturisire a credinţei noastre în Înviere, este un prinos de mulţumire adus lui Dumnezeu pentru ploaie, pentru soare, pentru mâinile sănătoase, pentru sufletele celor adormiţi. De aceea are şi semnul Sfintei Cruci.
Sursa: https://www.romaniatv.net/pasca-reinventata_8269489.html