11.9 C
Alba Iulia
19 aprilie, 2025

Prinţul Paul al României, eliberat la Paris şi pus sub control judiciar în aşteptarea deciziei privind extrădarea

16 aprilie 2025, 22:17

Secţia Curţii de Apel din Paris care se ocupă de dosarele de extrădare a dispus miercuri eliberarea lui Paul al României şi plasarea sa sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, informează AFP.

Paul al României este vizat de un nou mandat european de arestare emis de Bucureşti, care cere extrădarea lui, ca să execute o pedeapsă cu închisoarea pronunţată în România înt-un dosar de retrocedări ilegale.

În vârstă de 76 de ani, Paul al României a fost arestat la domiciliul său din Paris şi încarcerat la 7 aprilie în legătură cu acest nou mandat european de arestare, emis la 30 ianuarie de autorităţile române.

Audierea pentru examinarea noului mandat de arestare de care este vizat Paul al României este programată la 14 mai în faţa Camerei de extrădare.

„Această decizie (luată miercuri de Curtea de Apel din Paris – n.r.) confirmă faptul că Franţa, ca şi alte jurisdicţii europene, refuză să devină instrumentul unei hărţuiri judiciare şi politice orchestrate de statul român cu unicul scop de a-l împiedica să îşi revendice drepturile în cadrul succesiunii regale”, a declarat pentru AFP avocata prinţului Paul, Miriame Laïchi. „Legea a vorbit. Drepturile omului în cazul prinţului Paul trebuie respectate. Această hărţuire din partea statului român, care este contrară valorilor europene, trebuie să înceteze imediat”, a adăugat ea.

Avocatul ceruse eliberarea sa având în vedere vârsta sa, „motivele medicale expuse în dosar” şi „garanţiile de reprezentare” pentru Paul al României, care a apărut în lojă îmbrăcat cu o cămaşă albă şi clătinându-se, notează AFP.

Bucureştiul vrea ca el să execute pedeapsa de trei ani şi trei luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi complicitate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie a României în decembrie 2020. Prinţul este acuzat că, între 2006 şi 2013, a colaborat cu o bandă de escroci pentru a recupera proprietăţi pe care le pretindea ca moştenitor al familiei regale. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro, precizează AFP.

„Este incredibil că au emis din nou un mandat de arestare când ştiu că sunt nevinovat”, a declarat Paul din România la audiere, declarându-se „foarte dezamăgit de ţara (sa)”.

Un prim mandat european de arestare a fost emis la 18 decembrie 2020, la o zi după condamnarea sa în apel. Dar, în noiembrie 2023, Camera de extrădare din Franţa a refuzat să îl predea Bucureştiului pe acest descendent al regelui Carol al II-lea, unul dintre ultimii regi ai României, „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. În Malta, unde prinţul a mers în aprilie 2024 pentru o ceremonie oficială, justiţia a refuzat de asemenea să îl predea autorităţilor române. Tatăl prinţului, Carol Mircea Grigore, născut în 1920, a fost unul dintre fiii lui Carol al II-lea, rege al României între 1930 şi 1940. În 1947, familia regală a fost expulzată din România de comunişti, iar proprietăţile sale au fost confiscate. Disputele continuă cu privire la moştenire, explică AFP.

Sursa: https://www.news.ro/social/justitie/printul-paul-al-romaniei-eliberat-la-paris-si-pus-sub-control-judiciar-in-asteptarea-deciziei-privind-extradarea-1922401716002025042222004736

Ultimă oră

Același autor