-0.2 C
Alba Iulia
6 februarie, 2025

Propunerea lui Trump de a transforma Gaza în „Riviera Orientului Mijlociu” stârneşte condamnarea internaţională, deşi preşedintele SUA susţine că „toată lumea o adoră”. În teritoriul palestinian, reacţiile sunt şi mai vehemente: „Să se ducă dracului”

5 februarie 2025, 22:14

Propunerea preşedintelui Donald Trump ca SUA să preia Gaza devastată de război şi să creeze o „Rivieră a Orientului Mijlociu”, după reinstalarea locuitorilor palestinieni în altă parte, a zdruncinat politica SUA privind conflictul israeliano-palestinian, atrăgând condamnarea internaţională, relatează Reuters.

În primul său anunţ important legat de politica în Orientul Mijlociu, Trump a declarat marţi seara că are în vedere construirea unui resort în care comunităţile internaţionale ar putea trăi în armonie, după ce bombardamentele israeliene au devastat mica enclavă de coastă timp de peste 15 luni şi au ucis peste 47.000 de persoane, conform estimărilor palestiniene.

„Toată lumea o adoră”, a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval, miercuri, referindu-se la ideea sa cu privire la Gaza.

Dar mişcarea şoc a lui Trump, un vechi dezvoltator imobiliar din New York, a atras reproşuri din partea puterilor internaţionale, inclusiv Rusia, China şi Germania, care au afirmat că va aduce „noi suferinţe şi noi sentimente de ură”. Arabia Saudită, putere regională importantă, a respins propunerea categoric.

Nu este clar dacă Trump va merge mai departe cu propunerea sa controversată sau doar a adoptat o poziţie extremă ca strategie de negociere. Trump a spus că intenţionează să viziteze Gaza, Israelul şi Arabia Saudită, dar nu a spus când va merge.

O STRATEGIE DE NEGOCIERE PERICULOASĂ

Michael Milshtein, un fost ofiţer de informaţii şi unul dintre cei mai importanţi specialişti israelieni în Hamas, spune că declaraţiile lui Trump pun Israelul pe un curs de coliziune cu vecinii săi arabi. „Poate că Trump încearcă să facă presiuni asupra statelor arabe, astfel încât acestea să nu pună obstacole dacă el încearcă să promoveze o normalizare între Arabia Saudită şi Israel”, a comentat fostul agent israelian.

Trump nu a oferit detalii când şi-a anunţat propunerea, în timp ce îl primea marţi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă. A declarat în schimb că el şi echipa sa au discutat această posibilitate cu Iordania, Egiptul şi alte ţări regionale.

Netanyahu, care s-a întâlnit miercuri cu vicepreşedintele american JD Vance, nu a vrut să discute despre propunere decât pentru a-l lăuda pe Trump pentru că a încercat o nouă abordare.

Regele Abdullah al Iordaniei a anunţat miercuri că respinge orice mişcare de anexare a teritoriului şi de strămutare a palestinienilor.

Egiptul a declarat că va sprijini planurile de reconstrucţie în Gaza, dar fără ca palestinienii să părăsească teritoriul.

În primele sale două săptămâni în funcţie, Trump a vorbit despre preluarea Groenlandei de către SUA, a avertizat cu privire la posibila confiscare a Canalului Panama, iar Canada, a spus el, ar trebui să devină al 51-lea stat american.

Unii critici au afirmat că retorica sa expansionistă aminteşte de imperialismul de stil vechi, sugerând că ar putea încuraja Rusia în războiul său din Ucraina şi ar putea oferi Chinei o justificare pentru invadarea Taiwanului autoguvernat.

CUM RĂMÂNE CU SOLUŢIA CU DOUĂ STATE?

Liderii mondiali au declarat că susţin în continuare soluţia celor două state, care a stat la baza politicii SUA în regiune timp de decenii. În această viziune, Gaza ar face parte dintr-un viitor stat palestinian care include Cisiordania ocupată de Israel.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Mike Waltz, a minimalizat miercuri ideea că SUA renunţă la politica sa de lungă durată în Orientul Mijlociu. „Cu siguranţă nu l-am auzit pe preşedinte spunând că este sfârşitul soluţiei celor două state”, a declarat el pentru CBS News.

INSTINCTE IMOBILIARE?

Ginerele şi fostul consilier al lui Trump, Jared Kushner, a descris anul trecut Gaza drept o proprietate „valoroasă” la malul mării, iar marţi Trump a cerut strămutarea permanentă a peste două milioane de palestinieni din enclava mediteraneană.

Propunerea ridică semne de întrebare cu privire la dorinţa Arabiei Saudite de a se alătura unui nou efort, mediat de SUA, pentru o normalizare istorică a relaţiilor cu Israelul.

Arabia Saudită, un aliat esenţial al SUA în Orientul Mijlociu, a declarat că nu va stabili legături cu Israelul fără crearea unui stat palestinian, contrazicând afirmaţia lui Trump că Riadul nu cere o patrie palestiniană.

Trump ar dori ca Arabia Saudită să calce pe urmele Emiratelor Arabe Unite şi ale Bahrainului, care au semnat aşa-numitele Acorduri Abraham în 2020 şi au normalizat relaţiile cu Israelul.

Dar miercuri, Ministerul de Externe al regatului a declarat că Arabia Saudită respinge orice încercare de a îndepărta palestinienii de pe pământul lor şi a declarat că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a afirmat această poziţie într-un „mod clar şi explicit”.

O ALTĂ „NAKBA”?

REACŢII VEHEMENTE ÎN GAZA

Itamar Ben Gvir, un deputat israelian de extremă dreapta şi fost ministru al securităţii naţionale, a declarat că „încurajarea” emigrării locuitorilor din Gaza este singura strategie corectă la sfârşitul războiului din Gaza şi l-a îndemnat pe Netanyahu să adopte această politică „imediat”.

Locuitorii din Gaza au declarat, după ce războiul şi bombele nu au reuşit să îi expulzeze din Gaza, că Trump nu va reuşi să facă acest lucru.

În timp ce luptele au făcut ravagii în războiul din Gaza, palestinienii se tem că vor trece printr-o altă „Nakba” – catastrofă – referire la momentul când sute de mii de oameni au fost deposedaţi de casele lor în războiul de la naşterea statului Israel în 1948. Acum se tem de o nouă rundă de strămutări.

„Nu ne vom părăsi zonele”, a declarat Um Tamer Jamal, în vârstă de 65 de ani, mamă a şase copii. „Ne-am crescut copiii învăţându-i că nu îşi pot părăsi casa şi că nu pot permite o a doua Nakba”, spune ea.

În Gaza, palestinienii care trăiesc printre ruinele fostelor lor case au declarat că nu vor accepta niciodată ideea. „Trump se poate duce dracului, cu ideile lui, cu banii lui şi cu convingerile lui. Noi nu mergem nicăieri. Nu suntem unele dintre bunurile sale”, a declarat Samir Abu Basel în oraşul Gaza.

Un oficial al grupării militante palestiniene Hamas, care a condus Fâşia Gaza înainte de războiul ce a urmat atacului său transfrontalier din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, a declarat că propunerea lui Trump este „ridicolă şi absurdă”.

„Orice idee de acest gen poate să aprindă regiunea”, a declarat Sami Abu Zuhri pentru Reuters, afirmând că Hamas rămâne angajat faţă de acordul de încetare a focului cu Israelul şi negociază următoarea fază a acestuia.

Declaraţiile lui Trump par să contravină şi opiniei publice americane, care, potrivit sondajelor, se opune în majoritate covârşitoare unei noi implicări militare în zone de conflict, după intervenţiile îndelungate din Irak şi Afganistan. Trump nu a exclus marţi posibilitatea de a trimite trupe în Gaza pentru a ajuta la administrarea teritoriului.

Pe de altă parte, Trump a afirmat frecvent în timpul campaniei electorale din 2024 şi de la revenirea în funcţie că va pune capăt războaielor pe care le-a numit „ridicole” şi că va împiedica începerea altora.

Sursa: https://www.news.ro/externe/propunerea-trump-transforma-gaza-riviera-orientului-mijlociu-starneste-condamnarea-internationala-presedintele-sua-sustine-toata-lumea-adora-teritoriul-palestinian-reactiile-vehemente-duca-dracului-1922401405042025022221924183

Ultimă oră

Același autor