21.5 C
Alba Iulia
29 aprilie, 2025

Realitate & Ficţiune (P)

29 aprilie 2025, 09:15

Modul în care oamenii reţin informaţii este cu adevărat uimitor. Dar şi mai suprinzător este faptul că informaţiile pot fi denaturate sau interpretate greşit, fără ca noi să ne dăm seama. Iar noi avem nevoie de acces la informaţii corecte pentru a putea lua decizii mai bune. De aceea este important să ne străduim să corectăm aceste mituri şi concepţii eronate.

CONCEPŢIILE ERONATE SUNT PESTE TOT ÎN JURUL NOSTRU

Există concepţii eronate legate de numeroase aspecte cotidiene ale vieţii noastre.

Ardeiul iute, de exemplu. Mulţi dintre noi presupun că seminţele sunt cea mai picantă parte a ardeiului, motiv pentru care le scoatem adesea atunci când le pregătim pentru gătit. Total neadevărat! De fapt, seminţele conţin o cantitate mică de capsaicină, unul dintre compuşi care induc senzatia de iuţeală. În realitate, cea mai mare parte a condimentelor se află în partea albă spongioasă din interiorul ardeiului.

Atunci când ne uităm la cer, s-ar putea să vedem nori care sunt formaţi din picături de apă sau cristale de gheaţă minuscule, dar când vedem un „nor” care se ridică dintr-un coş, de multe ori presupunem automat că este fum. Turnurile de răcire ale centralelor electrice nu emit fum, ci vapori de apă. Aceşti vapori sunt apă în formă gazoasă, în timp ce fumul este rezultatul arderii şi are o compoziţie mai complexă – include particule solide şi substanţe toxice.

Unele concepţii greşite sunt relativ inofensive şi au un impact redus asupra vieţii noastre, dar există şi concepţii eronate pe care ar trebui să le luăm în serios.

CONCEPŢII ERONATE DESPRE TUTUN

Toată lumea ştie că fumatul provoacă boli grave şi creează dependenţă. De aceea, cea mai bună alegere este întotdeauna să nu fumezi. Absolut nimic eronat aici! Totuşi, există mituri legate de tutun care i-ar putea împiedica pe adulţii care nu renunţă la ţigări şi nicotină să facă alegeri informate cu privire la alternativele existente.

Şi în legătură cu nicotina există concepţii eronate. Nicotina este unul dintre motivele pentru care adulţii fumează, alături de alţi factori, precum gustul şi ritualul. Nicotina creează dependenţă şi nu este lipsită de riscuri, dar ea nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. Nivelurile ridicate de substanţe chimice nocive şi potential nocive din fumul unei ţigări aprinse sunt adevărata cauză principală a acestor boli.

Anumite persoane nu ar trebui să utilizeze produse care conţin nicotină. Printre acestea se numără femeile însărcinate sau care alăptează şi persoanele cu boli de inimă, hipertensiune arterială severă sau diabet. Minorii, de asemenea, nu trebuie să folosească, nici să aibă acces la produse care conţin tutun sau nicotină.

Nu toţi fumătorii adulţi ştiu care este diferenţa fundamentală între ţigări şi produsele fără fum. O ţigară aprinsă eliberează peste 6.000 de substanţe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost clasificate de autorităţile de sănătate publică drept nocive sau potential nocive. Aerosolul generat de produsele fără fum este fundamental diferit de fumul de ţigară deoarece tutunul nu este ars în cazul aerosolului. Prin eliminarea procesului de ardere şi a fumului, nivelurile de substanţe chimice nocive generate pot fi reduse semnificativ în comparaţie cu ţigările.

Cea mai bună opţiune pentru fumătorii adulţi este să renunţe complet la tutun şi la produsele cu nicotină, dar realitatea este că mulţi nu o fac. Pentru aceşti oameni, sunt disponibile o serie de alternative fără fum, fundamentate ştiinţific, care reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului.

(Articol susţinut de Philip Morris România.)

Sursa: https://www.news.ro/alternative-fara-fum/realitate-fictiune-p-1924401529002025040922015095

Ultimă oră

Același autor