După trei luni de vorbe grele, tarife și chiar amenințări cu anexarea unora dintre cei mai de încredere aliați ai săi, administrația Trump are brusc nevoie de ajutor. Casa Albă i-ar vrea înapoi pe vechii săi prieteni pentru a forma un front comercial unificat, capabil să lupte cu succes împotriva Chinei.
Șeful Casei Albe tocmai a escaladat un conflict comercial pe viață și pe moarte cu
, pe care nu pare să știe cum să îl câștige. Prin urmare, administrația de la Washington, caută cu febrilitate pârghii contra președintelui chinez, Xi Jinping, care nu este dispus să cedeze în fața intimidărilor lui Trump.
Tot mai multe voci de pe celălalt mal al Atlanticului vorbesc despre o strategie care ar putea funcționa. Aceasta ar implica forța și puterea globală a Americii și ar putea crea presiune asupra Beijingului, acționând în favoarea americanilor, în contextul plângerilor constante ale SUA în privința accesului pe piață, al furtului de proprietate intelectuală, al spionajului industrial, precum și al altor probleme controversate existente în relația cu China.
Există însă o mare problemă: această abordare ar intra în conflict cu „America pe primul loc”, mantra lui Trump.
Pierderea credibilității
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a anunțat, săptămâna trecută, că aliați ai SUA, precum Japonia, Coreea de Sud și India vor participa în curând la discuții comerciale cu Washingtonul, la fel ca și Vietnamul.
„Toată lumea vine la masă și, practic, China este înconjurată”, a precizat el. Bessent a adăugat că un subiect important în cadrul acestor discuții ar trebui să constituie, în același timp, și un obiectiv comun: „Cum facem China să se reechilibreze? Aceasta este marea miză aici!”.
La rândul său, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a fost întrebată, recent, de ce aliații americani ar ajuta SUA să contracareze China, în condițiile în care Trump tratează prietenii și dușmanii la fel.
Ea a răspuns: „Va trebui să vorbiți cu aliații noștri, care ne contactează. Telefoanele sună din toate părțile. Ei au spus foarte clar că au nevoie de Statele Unite ale Americii, au nevoie de piețele noastre, au nevoie de baza noastră de consumatori”.
Cu toate acestea, toate deciziile lui Trump de la întoarcerea sa în Biroul Oval par să fi fost îndreptate contra democrațiilor similare cu cea americană.
Spre exemplu, de mai multe ori în ultima perioadă, el a avut un discurs ostil la adresa Uniunii Europene. „Întotdeauna am spus că a fost formată pentru a face rău Statelor Unite în domeniul comerțului”, a precizat, recent, președintele american, referindu-se la UE.
Iar Trump nu este singurul din administrația sa care pare să nu aibă la suflet Europa. Vicepreședintele JD Vance și-a dezvăluit aversiunea față de Bătrânul Continent la forumul de securitate de la München și, de asemenea, într-o discuție pe chat, care s-ar fi dorit privată, purtată între oficiali de rang înalt ai SUA, pe tema loviturilor aeriene din Yemen.
Concomitent, ranchiuna manifestată de Trump față de partenerii săi din emisfera vestică, în general, reprezintă, de asemenea, o problemă.
O putere comercială nord-americană, unificată, a fost mult timp văzută ca un potențial bastion împotriva Chinei.
Trump a amenințat însă, în mod repetat, că va prelua controlul asupra Canadei și, în același timp, a vizat Mexicul cu unele dintre cele mai dure tarife ale sale. În replică, noul prim-ministru canadian, Mark Carney, a avertizat că relația tradițională a țării sale cu Washingtonul a luat sfârșit.
Tot mai des invocată în cercurile economice și politice de la Washington în ultimele zile, ideea de a construi un front aliat pentru a încerca modificarea practicilor comerciale ale Chinei nu este una nouă și tot Trump a oprit-o.
În prima zi a primului său mandat, în 2017, Trump s-a retras din Parteneriatul Trans-Pacific, un grup de 12 națiuni, cu aliați precum Mexic, Canada, Japonia și Australia și care nu includea China.
De asemenea, președintele a închis Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, care ar fi legat cele mai mari două piețe ale lumii.
Întrebarea care se pune acum este dacă Trump i-a îndepărtat atât de mult pe prietenii Americii încât aceștia să nu mai vrea să răspundă sugestiilor sau apelurilor Casei Albe.
„În acest moment, America este un partener incredibil de neserios pentru oricine din lume și nu știu cum vom redeveni un partener de încredere”, remarca, recent, Jason Furman, cel care conducea, în timpul administrației Obama, Consiliul Consilierilor Economici, organism oficial constituit pentru a oferi sfaturi și analize economice directe președintelui SUA.
China a decis, vinerea trecută, să crească tarifele aplicate mărfurilor din SUA, de la 84% la 125%. Cu numai o zi înainte, Washingtonul precizase că, de fapt, rata tarifară pentru chinezi va fi de 145% la toate exporturile către Statele Unite ale Americii.