11.9 C
Alba Iulia
19 mai, 2024

Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște?

Ouă de Paște. Shutterstock

Publicat: 06/05/2024, 14:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinismului, semnificând victoria lui Iisus Hristos asupra morții.

În prima zi de Paşte, creștinii se strâng în jurul meselor îmbelșugate alături de toți cei dragi. Potrivit tradițiilor, de Paşte este bine ca toată familia dintr-o casă să se spele pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse ouă roşii şi monede de argint.

Mai mult decât atât, Învierea Domnului este sărbătorită de credincioși timp de 3 zile. Așadar, în prima, a doua și a treia zi de Paște nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală, nu se calcă, nu se muncește în grădină.

Conform tradițiilor populare, cei care nu respectă sărbătorile de Sfintele Paște, inclusiv zilele de luni și marți după Învierea Domnului, și fac treburi gospodărești pot avea parte de ghinion sau necazuri.

Săptămâna luminată, o perioadă specială

În Marţea Albă au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri externe –

06 May, 15:38

HOROSCOP –

06 May, 15:00

Sport –

Ultima oră

Actualitate –

06 May, 14:32

Știri –

06 May, 14:23

06 May, 14:12

Sursa: https://www.gandul.ro/diverse/se-spala-rufe-azi-si-in-a-treia-zi-de-paste-20201681

Ultimă oră

Același autor