5 mai 2025, 15:00
Cineastul american Sean Penn a declarat că preşedintele american Donald Trump, prins în orgoliul său, ar fi „capabil să-şi ucidă soţia dacă aceasta îl părăseşte”, scrie Le Figaro.
Vedetele din lumea divertismentului anti-Trump pasează ştafeta atunci când vorbesc despre ţinta lor preferată. După George Clooney, Scarlett Johansson, Joan Baez, John Lithgow şi Pedro Almodóvar, este rândul lui Sean Penn să spună ce crede despre noul ocupant al Casei Albe.
Pe 1 mai, actorul a fost invitat pe podcastul jurnalistului Jim Acosta, fost prezentator al postului emblematic CNN, care a părăsit canalul după ce Donald Trump a depus jurământul pentru al doilea mandat, pentru a discuta despre noul său film „Words of War”, pe care l-a produs. Filmul a fost inspirat de asasinarea jurnalistei şi activistei Anna Politkovskaia, care a încercat să denunţe corupţia din Rusia sub Vladimir Putin. Nu este de mirare că schimbul de replici dintre Sean Penn şi Jim Acosta a abordat numeroase subiecte politice, iar regizorul nu a ezitat să critice politica americană actuală.
Întrebat despre declaraţia preşedintelui american de la sfârşitul lunii martie că doreşte să candideze pentru a treia oară la preşedinţie, ceea ce este interzis de Constituţia SUA, Sean Penn i-a avertizat pe americani. „Din păcate, trebuie să ne aşteptăm la cele mai rele scenarii. Potrivit cineastului, Donald Trump ar putea chiar „să distrugă lumea înainte să moară”. De atunci, preşedintele american şi-a revenit, anunţând în cele din urmă ieri că nu mai doreşte să candideze pentru un al treilea mandat, spunând că vrea să petreacă „patru ani foarte buni şi să facă loc altcuiva”.
Eroul din „Mystic River” şi-a continuat diatriba comparându-l pe miliardar cu un criminal. Folosind o metaforă psihanalitică, el a declarat: „Cred că este o teorie rezonabilă să credem că Donald Trump este ca un soţ care este frustrat pentru că soţia sa tocmai l-a părăsit, poate pentru un alt bărbat. Şi apoi o ucide pentru că ego-ul său nu poate suporta gândul de a o pierde. O manifestare a poftei sale de putere”.
Pentru moment, Donald Trump nu a reacţionat la atacuri. Însă replicile pe reţelele de socializare nu au întârziat. Mai mulţi internauţi au făcut o paralelă între diatriba lui Sean Penn şi atitudinea sa presupus violentă faţă de Madonna, care i-a fost parteneră. „Nu cumva şi-a bătut soţia, pe Madonna?”, „Sean Penn îşi mărturiseşte în sfârşit o parte din infracţiuni”. Acest zvon datează din 1987.
Aceasta nu este prima dată când Sean Penn îl atacă pe Donald Trump. La Festivalul de Film de la Cannes din 2021, actorul a denunţat modul în care preşedintele american a gestionat epidemia de coronavirus. „În ţara noastră, dar şi în întreaga lume, am fost dezamăgiţi, neglijaţi, dezinformaţi. A fost un afront adus adevărului şi raţiunii, în timpul a ceea ce a fost în mod clar un management obscen, uman şi politic”.
Mai recent, actorul a fost indignat de faptul că Sebastian Stan, care îl interpretează pe Donald Trump în filmul biografic „The Apprentice”, nu a putut lua parte la emisiunea emblematică „Actors On Actors”, organizată de Variety în octombrie, deoarece niciunul dintre colegii săi actori selectaţi pentru emisiune nu a dorit să vorbească despre preşedinte şi politicile sale. „Este uimitor cât de frică îi este industriei noastre de aşa-numiţi artişti nesăbuiţi de un film grozav şi de această magnifică performanţă actoricească. Este de necrezut că industria noastră se poate teme de un mic congresman republican”.
Cu toate acestea, există câţiva actori care s-au pronunţat în mod regulat împotriva politicilor americane duse de Trump de la revenirea sa la Casa Albă. George Clooney, de exemplu, spune: „Guvernului îi place să amendeze sau să folosească corporaţiile pentru a-i doborî pe jurnalişti şi a-i speria”, referindu-se la declinul libertăţii de exprimare în Statele Unite. Chiar săptămâna trecută, preşedintele a ordonat încetarea „subvenţiilor din partea contribuabililor” pentru „mass-media părtinitoare”, deoarece „finanţarea publică a mass-media nu este doar depăşită şi inutilă, ci şi dăunătoare pentru imaginea independenţei jurnalistice”.
„Democraţia noastră arde. Suntem conduşi de o adunătură de miliardari foarte incompetenţi”, a reacţionat cântăreaţa Joan Baez după revenirea la putere a lui Donald Trump. La rândul său, Pedro Almodóvar a ezitat să participe la cea de-a 50-a ceremonie de decernare a premiilor „Chaplin” la New York pentru că nu a vrut „să vină într-o ţară condusă de o autoritate narcisistă care nu respectă drepturile omului”. Regizorul l-a acuzat pe actualul preşedinte al Statelor Unite că încearcă să ascundă „realitatea pe care o vedem cu propriii noştri ochi (…) Migranţii nu sunt criminali. Rusia a fost cea care a invadat Ucraina”. Această luptă între Hollywood şi lumea culturii nu este pe cale să se încheie, Donald Trump anunţând duminică introducerea unor taxe vamale de 100% pentru filmele difuzate în Statele Unite, dar produse în străinătate, explicând că „industria cinematografică americană este pe moarte”.