astăzi, 20:19
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul său, răspunzând comentariilor făcute de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la „proprietatea şi controlul” vastei insule arctice ce face parte din Danemarca de peste 600 de ani. În acelaşi timp, preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, şi-a exprimat luni sprijinul pentru guvernul din Panama, după ce duminică Donald Trump a ameninţat că va reafirma controlul SUA asupra Canalului Panama, relatează Reuters.
„Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare şi nu vom fi niciodată de vânzare. Nu trebuie să pierdem lunga noastră luptă pentru libertate”, a declarat prim-ministrul insulei, Mute Egede, într-un comentariu scris.
Duminică, Trump anunţase că l-a ales pe Ken Howery, fost ambasador în Suedia, ca ambasador la Copenhaga şi a comentat statutul Groenlandei, o parte semi-autonomă a Danemarcei şi gazda unei mari baze a Forţelor Aeriene ale SUA. „În scopuri de securitate naţională şi libertate în întreaga lume, Statele Unite ale Americii consideră că proprietatea şi controlul asupra Groenlandei este o necesitate absolută”, a scris Trump pe Truth Social, reţeaua sa socială. Trump, care intră în funcţie la Casa Albă la 20 ianuarie, nu a detaliat.
Ministerul de Externe al Danemarcei şi biroul prim-ministrului nu făcut încă niciun comentariu.
Guvernul danez trebuie să declare în termeni clari că un control asupra Groenlandei nu este subiect de discuţii sau negocieri, a declarat pe X deputatul Rasmus Jarlov, din Partidul Conservator, de opoziţie. „În măsura în care activităţile americane vizează preluarea controlului asupra teritoriului danez, acestea trebuie interzise şi contracarate. Atunci ele nu pot fi acolo deloc”, a declarat Jarlov, care conduce Comisia de apărare a parlamentului.
Insula, a cărei capitală Nuuk este mai aproape de New York decât de capitala daneză Copenhaga, se mândreşte cu bogăţii minerale, petroliere şi de gaze naturale. Dar dezvoltarea sa a fost lentă, lăsând economia sa dependentă de pescuit şi de subvenţiile anuale din partea Danemarcei.
Cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru armata americană şi pentru sistemul său de avertizare timpurie pentru rachete balistice, deoarece cea mai scurtă rută din Europa către America de Nord trece prin insulă.
În timpul mandatului său anterior, Trump şi-a mai exprimat în 2019 interesul de a cumpăra Groenlanda, însă propunerea a fost respinsă prompt de Danemarca, precum şi de autorităţile autonome ale insulei, înainte ca orice discuţii oficiale să poată avea loc. La momentul respectiv, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a catalogat oferta lui Trump drept „absurdă”, ceea ce l-a determinat pe acesta să califice respingerea ideii drept „dezagreabilă” şi să anuleze ulterior o vizită la Copenhaga.
Frederiksen a rămas în funcţia de prim-ministru al Danemarcei.
Din 2009, Groenlanda are dreptul de a-şi declara independenţa faţă de Danemarca. Insula cu aproximativ 56.000 de locuitori, care se bazează pe transferuri bugetare semnificative de la Copenhaga în fiecare an, s-a abţinut până în prezent de la a face acest lucru.
PREŞEDINTA MEXICULUI IA APĂRAREA PANAMEZILOR
Separat, duminică, Trump a ameninţat că va reafirma controlul Statelor Unite asupra Canalului Panama, acuzând Panama că percepe tarife excesive pentru utilizarea ecluzei din America Centrală, ceea ce a atras o replică dură din partea preşedintelui panamez Jose Raul Mulino, dar şi din partea preşedintei Mexicului.
Claudia Sheinbaum şi-a exprimat luni sprijinul pentru guvernul din Panama. „Într-adevăr, Canalul Panama aparţine panamezilor”, a declarat Sheinbaum, vorbind în timpul conferinţei sale de presă obişnuite.
Comentariile lui Sheinbaum au venit la o zi după ce Trump a acuzat Panama că percepe tarife excesive pentru utilizarea pasajului din America Centrală, în timp ce vorbea în faţa unei mulţimi de susţinători în Arizona. După eveniment, el a postat pe Truth Social o imagine cu un steag american fluturând deasupra unui corp de apă îngust, cu comentariul „Bine aţi venit la Canalul Statelor Unite!”
Comentariile lui Trump au fost un exemplu extrem de rar al unui lider american care spune că ar putea forţa o ţară suverană să cedeze un teritoriu.
Preşedintele panamez Jose Raul Mulino a denunţat rapid comentariile lui Trump. „Fiecare metru pătrat al Canalului Panama şi al zonei înconjurătoare aparţine Panama şi va continua să aparţină (Panama)”, a declarat Mulino într-o declaraţie publicată pe X.