10.5 C
Alba Iulia
9 mai, 2024

Vlad Pascu, cercetat disciplinar de conducerea penitenciarului Poarta Albă pentru interviul telefonic acordat protestatarului ”rezist” Ceaușescu

Conducerea Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă a dispus o cercetare disciplinară privind interviul pe care şoferul drogat care a omorât cu maşina doi tineri în localitatea 2 Mai, Vlad Pascu, l-a acordat de pe telefonul tatălui său protestatarului Marian ‘Ceauşescu’ Moroşanu, a declarat joi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Dan Halchin.

11 apr. 2024, 13:00

El a explicat că persoanele private de libertate din sistemul penitenciar din România au posibilitatea să îşi sune aparţinătorii din camera de deţinere pe nişte numere preaprobate şi că Vlad Pascu avea acordul pentru conversaţia cu tatăl său.

Dan Halchin a punctat că, în calitate de arestat preventiv, pentru a acorda un interviu, Vlad Pascu trebuia să aibă şi acordul procurorului de caz sau al instanţei pe al cărei rol de află cauza sa.

Şeful ANP a punctat că, printre sancţiunile pe care le riscă Vlad Pascu, se numără interzicerea dreptului de a face cumpărături în penitenciar.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Nicoleta Bărăitaru, a spus că Vlad Pascu riscă de la avertisment până la interzicerea unor drepturi, precum cel de a i se face vizite, a primi pachete, a face cumpărături pe o perioadă de până la trei luni.

“Se fac verificări pentru a stabili dacă faţă de acţiunile acesteia sunt incidente prevederile articolului 82, litera O, din Legea 254/2013 (n.r. – privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), În urma acestei cercetări se va stabili dacă persoana va fi sau nu sancţionată disciplinar. În funcţie de rezultatul cercetării se stabileşte vinovăţia sau nevinovăţia şi sancţiunea dacă este cazul. Articolul 82, litera O se referă la faptul că persoanelor condamnate le este interzis să comunice cu exteriorul penitenciarului în alte condiţii decât cele stabilite de reglementări. În acest sens, arestaţii preventivi pot da interviuri sau comunica cu presa cu acordul procurorului de caz”, a declarat pentru News.ro Nicoleta Baraitaru, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă.

Articolul invocat se referă la interdicţia privind comunicarea cu exteriorul penitenciarului, în alte condiţii şi prin alte metode decât cele stabilite prin reglementările în vigoare.

Baraitaru a afirmat că abaterile sunt constatate de către Comisia de Disciplină şi sunt uşoare, grave şi foarte grave. Astfel, abaterile pot fi sancţionate de la avertisment până la interzicerea unor drepturi, cum ar fi dreptul la a primi pachet, pe o perioadă de 1-3 luni.

Sursa: https://www.romaniatv.net/vlad-pascu-cercetat-disciplinar-de-conducerea-penitenciarului-poarta-alba-pentru-interviul-telefonic-acordat-protestatarului-rezist-ceausescu_8242138.html

Ultimă oră

Același autor