12.1 C
Alba Iulia
27 aprilie, 2025

Zelenski se întâlneşte cu Trump la Vatican, Putin revendică cucerirea întregii regiuni Kursk, dezminţită de Kiev

26 aprilie 2025, 17:05

Preşedinţii american şi ucrainean Donald Trump şi Volodimir Zelenski au discutat în Bazilica Sf. Petru, sâmbătă, în marja funeraliilor Papei Francisc, o discuţie pozitivă potrivit ambelor părţi, în timp ce Washingtonul exercită presiuni să se ajungă la o încetare a focului între Ucraina şi Rusia, care a a revendicat recucerirea completă a regiunii Kursk, dezminţită de Kiev, relatează AFP.

Aplecaţi unul către altul, cu feţele la doar la câţiva centimetri distanţă, potrivit unor forografii transmise de către preşedinţia ucraineană, cei doi, aşezaţi pe fotolii roşii, au vorbit – timp de aproximativ 15 minute – în bazilica în care se oficiau funeraliile Papei, un eveniment planetar.

Good meeting. We discussed a lot one on one. Hoping for results on everything we covered. Protecting lives of our people. Full and unconditional ceasefire. Reliable and lasting peace that will prevent another war from breaking out. Very symbolic meeting that has potential to…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

”Bună reuniune. Am discutat mult în tête-à-tête. Sper să obţinem, rezultate în toate punctele abordate”, a comentat preşedintele ucrainean pe reţele de socializare, anunţând din nou că vrea ”o încetare a focului totală şi necondiţionată”.

Farewell to Pope Francis and a special Mass at St. Peter’s Square. The unity of people from all parts of the world. Gratitude to Pope Francis. Prayers that strengthen and inspire hope.

May the Lord hear every sincere heart today!

”O reuniune foarte simbolică care ar putea deveni istorică, dacă ajungem la rezultate comune”, a adăugat el.

ACCELERARE DIPLOMATICĂ

Casa Albă a catalogat de asemenea reuniunea ”foarte productivă”.

Donald Trump a părăsit Roma imediat după ceremonii şi se întoarce în Statewle Unite.

În altă imagine, cei doi stau în picioare în bazilică, în compania altor doi principali aliaţi ai Ucrainei, Emmanuel Macron şi Keir Starmer, cele două puteri nucleare europene care pot juca un rol important în furnizarea unor eventuale garanţii de securitate Ucrainei, în cazul unei încetări a ostilităţilor.

Este pentru prima oară când cei doi se reîntâlnesc de la schimbul de replici dur, la Washington, la 28 februarie, când Donald Trump şi vicepreşedintele său J. D. Vance l-au certat literalmente pe preşedintele ucrainean.

Acest tête-à-tête imortalizat în mod extrem de fotogenic intervine într-un context de efervescenţă diplomatică care are în centru Războiul din Ucraina, căruia Donald Trump vrea să-i pună capăt cât mai rapid posibil, exercitând presiuni puternice asupra lui Volodimir Zelenski, în timp ce Rusia îşi consolidează ascendentul pe front.

Donald Trump a dat asigurări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că Rusia şi Ucraina sunt ”foarte aproape de un acord”, fără să-i dezvăluie conturul.

Zeci de şefi de stat şi de guerne şi oficiali de rang înalt s-au adunat la Roma sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit tête-à-tête cu Emmanuel Macron şi urma să se întâlnească sâmbătă după-amiaza cu Ursula von der Leyen.

Échange très positif aujourd’hui avec le Président

à Rome.

Mettre fin à la guerre en Ukraine. C’est l’objectif que nous partageons en commun avec le Président Trump.

L’Ukraine est prête à un cessez-le-feu inconditionnel. Le Président Zelensky me l’a redit…

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)

Accelerarea negocierilor se manifestă şi pe canale între Washington şi Moscova.

Vladimir Putin, care a început cu Donald Trump de mai multe luni o apropiere sensibilă, a evocat ”posibilitatea” unor ”negocieri directe” între Moscova şi Kiev.

Între cei doi beligeranţi nu au mai avut loc negocieri directe în vederea unei opriri a războiului de la cele care au eşuat în 2022.

Emisarul american Steve Witkoff, interlocutorul american privilegiat al Kremlinului, s-a întâlnit cu Vladimir Putin vineri, a patra oară de la relansarea relaţiilor între cele două puteri, la iniţiativa preşedintelui american, iar mai mulţi oficiali ruşi au anunţat că dialogul ruso-american progresează în mod pozitiv.

În această zi a întâlnirii de la Roma, Moscova a anunţat că şi-a recucerit întregul teritoriu în regiunea Kursk, unde ucrainenii au lansat o ofensivă în august 2024.

Kievul a dezminţit acest lucru şi a anunţat că aceste lupte continuau.

Vladimir Putin a lăsat de înţeles în trecut că nu este pregătit să negocieze un sfârşit al conflictului, atât timp cât ucrainenii nu sunt ”goniţi” în întregime din această zonă.

Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a salutat ”ajutorul important” al aliaţilor nord-coreeni, ”conform Acordului Parteneriatului Strategic”.

După această recucerire, Kievul se vede privat de o pârghie în eventuale negocieri viitoare, cu atât mai mult cu cât situaţia militară s-a degradat treptat per ansamblu, sporind presiunile asupra lui Volodimir Zelenski, care are o nevoie vitală de o susţinere americană pentru a continua să se opună invaziei ruse lansată în 2022.

Donald Trump, care a declarat în campania sa electorală că ar putea să pună foarte rapid capăt războiului, pare să vrea să-i forţeze mâna lui Volodimir Zelenski pentru ca să înceapă un proces de soluţionare a conflictului.

Însă Kievul se teme că protectorul său american l-ar putea constrânge să accepte condiţii foarte favorabile Kremlinului, fie că este vorba despre eventuale concesii teritoriale, fie de garanţii de securitate ale Ucrainei.

Donald Trump a declarat, de exemplu, că Rusia va păstra, la sfârşitul războiului, Crimeea, o peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014, o ipoteză respinsă până în prezent de către Volodimir Zelenski.

Sursa: https://www.news.ro/externe/zelenski-se-intalneste-cu-trump-la-vatican-putin-revendica-cucerirea-intregii-regiuni-kursk-dezmintita-de-kiev-1922400526002025041722013409

Ultimă oră

Același autor