10.5 C
Alba Iulia
27 aprilie, 2024

ATAC LA MOSCOVA. SUA au informaţii care confirmă responsabilitatea Statului Islamic: „I-am avertizat pe ruşi în mod corespunzător”

WASHINGTON / MOSCOVA

astăzi, 02:26

Statele Unite dispun de informaţii care confirmă revendicarea de către gruparea Stat Islamic a sângerosului atac armat de la sala de concerte de lângă Moscova, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.

Oficialul a mai spus că Statele Unite au avertizat Rusia în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. „I-am avertizat pe ruşi în mod corespunzător”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, fără a oferi detalii suplimentare.

La rândul său, postul CBS a vorbit cu o sursă familiarizată cu aceste informaţii, care a declarat că a existat un flux constant de informaţii – datând din noiembrie – despre faptul că Stat Islamic doreşte să atace în Rusia, scrie BBC. Unele informaţii extrem de specifice au fost transmise guvernului rus, în ciuda relaţiilor glaciale dintre Washington şi Moscova.

Nu este confirmat, dar este probabil să fie vorba de informaţiile la care s-a făcut referire în avertismentul Departamentului de Stat de acum două săptămâni, când americanii din Moscova au fost sfătuiţi să evite adunările mari şi au fost avertizaţi în mod special cu privire la concerte.

Departamentul de Stat a declarat că SUA „monitorizează rapoartele potrivit cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari”. La acel moment, avertismentul nu a numit grupul la care se referea.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 145 au fost rănite vineri, când bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în camuflaj au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la un concert care avea loc la o sală în apropiere de Moscova, acesta fiind unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise pe teritoriul Rusiei în ultimele decenii.

Gruparea Stat Islamic, grup militant care a încercat cândva să controleze zone întinse din Irak şi Siria, a revendicat atacul, a declarat agenţia Amaq a grupului, pe Telegram.

Statul Islamic a declarat că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei, „ucigând şi rănind sute de persoane şi provocând mari distrugeri în acest loc înainte de a se retrage în siguranţă în bazele lor”. Declaraţia nu a oferit alte detalii.

O imagine neclară a fost publicată de unele media ruseşti, în care apar doi dintre presupuşii atacatori într-o maşină albă. Unele media ruseşti au afirmat că atacatorii sunt încă în libertate.

Atacul asupra Crocus City Hall, la aproximativ 20 km de Kremlin, are loc la doar două săptămâni după ce ambasada SUA din Rusia avertizase că „extremiştii” au planuri pentru un atac iminent la Moscova.

Cu câteva ore înainte de avertismentul ambasadei, FSB anunţase că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova pe care se pregătea să îl comită braţul afgan al Statului Islamic, cunoscut sub numele de ISIS-Khorasan sau ISIS-K, care urmăreşte să creeze un califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Iran.

Liderul rus Vladimir Putin a schimbat cursul războiului civil din Siria intervenind în 2015 şi susţinându-l pe preşedintele Bashar al-Assad împotriva opoziţiei şi a Statului Islamic.

„ISIS-K a făcut o fixaţie pe Rusia în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa”, a declarat Colin Clarke, de la Centrul Soufan. Există, de asemenea, o ramură caucaziană a ISIS.

Grupul mai larg Stat Islamic a revendicat atacuri mortale în Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Europa, Filipine şi Sri Lanka.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că a fost un „atac terorist sângeros” pe care întreaga lume ar trebui să îl condamne.

Bilanţul victimelor face ca acesta să fie unul dintre cele mai grave atacuri asupra Rusiei de la asediul şcolii din Beslan în 2004, când militanţii islamişti au luat peste 1.000 de persoane ostatice, inclusiv sute de copii.

După atacul de la Crocus City Hall, Rusia a întărit securitatea în aeroporturi, în nodurile de transport şi în întreaga capitală – o zonă urbană vastă de peste 21 de milioane de locuitori. Toate evenimentele publice de amploare au fost anulate în întreaga ţară.

Sursa: https://www.news.ro/externe/atac-la-moscova-sua-au-informatii-care-confirma-responsabilitatea-statului-islamic-i-am-avertizat-pe-rusi-in-mod-corespunzator-1922402623002024030221533051

Ultimă oră

Același autor