9.5 C
Alba Iulia
29 aprilie, 2024

Profesorul Valentin Stan: „Unitatea României s-a făcut plecând de la tratatul cu Antanta, care a fost semnat și de reprezentantul Rusiei”

Publicat: 19/03/2024, 16:30

Prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Conform acestuia, nu am fi putut obține Ardealul dacă Rusia nu ar fi semnat tratatul din 1916.

„Ionel Brătianu spunea: «statul român, integritatea națională a românilor nu este rezultatul Albei Iulia. Alba Iulia este o manifestare de neîndoielnică însemnătate în această operă de integritate, dar temeiul, realitatea care a creat această integritate este tratatul de alianță pecetluit cu sângele a 800.000 de ostași». Se referă la tratatul cu Antanta, din 1916. România era aliată cu Germania și Austro-Ungaria, dar atunci când a izbucnit războiul, în 1914, noi ne-am prevalat de articolele care ne permiteau să rămânem neutri. Ar fi trebuit să intrăm în război alături de Aliați, dar nu a fost cazul, că nu au fost atacați, ci ei au atacat”, a povestit profesorul.

Conform lui Ionel Brătianu, unitatea României s-a făcut plecând de la acest tratat, spune Valentin Stan. În plus, „noi nu am fi putut obține Ardealul dacă Rusia nu semna tratatul.”

„Tratatul din august 1916 a fost semnat de reprezentantul Rusiei. Și-a pus semnătura pe tratatul care ne-a dat Ardealul. Din cărți aflăm că noi ne-am fi realizat idealul unificării naționale prin Woodrow Wilson, cu un document programatic pentru organizarea Europei după războiul mondial, așa-numitele 14 puncte (ianuarie 1918). Acolo, ar fi conceptul de autodeterminare, iar atunci, națiunile din imperii au hotărât ele să se autodetermine. Conceptul este unul codificat mult mai târziu. La acea vreme a fost o ghidușie cu care a cochetat Wilson. Am extras 3 puncte dintre cele 14 ale lui Wilson. El susținea menținerea Austro-Ungariei, nu pentru destrămarea ei. Noi așa am obținut Ardealul, prin destrămarea ei. Băiatul spune despre dezvoltarea autonomă. Cuvântul autodeterminare nu există în cele 14 puncte. Wilson spune că toate trupele străine să plece din Basarabia. Asta voia America. Mai voia să nu se desființeze Austro-Ungaria”, a mai spus Valentin Stan.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook

, și pe canalul de YouTube

. ”Tineți aproape!”

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci,

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri politice –

19 Mar, 16:42

Știri externe –

19 Mar, 16:27

Știri –

19 Mar, 16:09

Ultima oră

19 Mar, 15:56

19 Mar, 15:26

Justiție –

19 Mar, 15:19

Sursa: https://www.gandul.ro/emisiuni/marius-tuca-show/profesorul-valentin-stan-unitatea-romaniei-s-a-facut-plecand-de-la-tratatul-cu-antanta-care-a-fost-semnat-si-de-reprezentantul-rusiei-20169253

Ultimă oră

Același autor